MOL otvorio Depo za skladištenje goriva u Srbiji

J.P.

„Ovaj projekat će, pored sigurnosti snabdevanja, uticati i na jačanje tržišta, što je u interesu krajnih korisnika“, rekao je Aleksandar Antić, srpski minister energetike prilikom svečanog otvaranja Depoa za skladištenje goriva u Sremskim Karlovcima kompanije MOL Serbia.
(foto: Aleksandr Antić, ministar rudarstva i energetike, Ante Aralica, direktor MOL Serbia i Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu)

Prvi depo za skladištenje goriva kompanije MOL u Srbiji danas je zvanično počeo sa radom u Sremskim Karlovcima.

Reč je o najvećoj investiciji ove kompanije u Srbiji. Namena depoa je pretovar i skladištenje evro premijum BMB-a i evro dizel goriva, a sama dostava robe će biti omogućena na dva fronta: rečnim i drumskim putem. U budućnosti će se osigurati i mogućnost dopreme železničkim putem.

„Kompanija MOL Serbia se, nakon više od 15 godina poslovanja na teritoriji Srbije, odlučila na ovako značajan korak i veliku investiciju, sa ciljem da obezbedi sigurno snabdevanje tržišta gorivom vrhunskog kvaliteta, koje će direktno dolaziti iz rafinerija MOL Grupe. Investicijom u Depo u Sremskim Karlovcima potvrđujemo tu svoju nameru. Upravljanje sistemom goriva potpuno je automatizovano, a ubrizgavanje aditiva vrši se paralelno sa utovarom derivata. Rezultat je gorivo vrhunskog kvaliteta. Jedan od naših fokusa je poštovanje najviših ekoloških standarda - ni jedan od procesa koji se na Depou odvijaju neće ugroziti životnu sredinu“, izjavio je Ante Aralica, direktor MOL Serbia.

Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa Aralicom i ambasadorom Mađarske u Srbiji, dr Atila Pinterom svečano otvorio Depo je istakao važnost snažnih ekonomskih odnosa Srbije i Mađarske rekavši kako oni iz dana u dan jačaju.

„Srbija i Mađarska imaju snažan partnerski odnos kada je reč o energetici , a kompanija MOL je dugo prisutna u Srbiji i svoju poziciju u našoj zemlji je izgradila na visokom kvalitetu goriva, koji pruža i građanima i ostalim partnerima u veleprodaji. Ovaj korak predstavlja jedan stepenik više u nastojanju da MOL bude još prisutniji u našoj zemlji i da svojim poslovanjem jača naftni biznis Srbiji. Ovaj projekat će, pored sigurnosti snabdevanja, uticati i na jačanje tržišta, što je u interesu krajnih korisnika“, rekao je Antić i dodao da je ova investicija značajna, te da dokazuje da je Srbija politički i ekonomski stabilna država u koju ozbiljne kompanije žele da invetsiraju i da tu ostanu.

Atila Pinter je potvrdio da Srbija i Mađarska imaju saradnju strateškog karaktera, dok infrastrukturne investicije, prema njegovim rečima, to dodatno jačaju.

„MOL spada među najveće mađarske kompanije koje ulažu u Srbiji. Za proteklih 15 godina uvrstio se u red vodećih kompanija na energetskom tržištu Srbije. Terminal čijem otvaranju danas prisustvujemo najveća je investicija MOL-a u Srbiji i omogućava kompaniji da skladišti gorivo izvanrednog kvaliteta“, istakao je Pinter.

Depo ima pet rezervoara dizelske sekcije kapaciteta 8.000m³ i tri rezervoara BMB sekcije kapaciteta 4.000m³. Sistem za ubrizgavanje aditiva je izgrađen sa namerom da ne utiče na zagađenje okoline, a terminal je opremljen biološkim uređajem za tretman otpadnih voda i separatorom ulja. Rezervoari imaju rashladne sisteme i potrebne plutajuće krovove na benzinskim obalnim tankovima, kako bi se na taj način nivo isparavanja smanjio.

MOL Grupa, integrisana, međunarodna naftna i gasna kompanija sa sedištem u Budimpešti, inače, ima integrisani lanac snabdevanja, u okviru koga posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2.000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...