OPEC snizio prognozu rasta globalne potražnje za naftom u 2019.

SEEbiz

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je danas procenu rasta globalne potražnje za naftom za 2019. godinu, i ukazala na izazove koji predstoje u 2020. godini, budući da proizvođači pumpaju sve više nafte.

OPEC je u mesečnom izveštaju naveo da sada očekuje da će globalna potražnja za naftom porasti za 1,1 milion barela dnevno u 2019. godini, što je za 40.000 barela dnevno manje u odnosu na projekciju naftnog kartela za jul, prenosi portal Market Watch.

U izveštaju se, takođe, procenjuje da će tržište nafte biti u blagom suficitu 2020. godine, prenosi agencija Rojters.

Potražnja za OPEC-ovom naftom iznosiće u proseku 29,41 milion barela dnevno u 2020. godini, što je za 1,3 miliona barela dnevno manje nego ove godine. Ipak, projekcija dnevne potražnje za 2020. godinu je za 140.000 barela dnevno veća u odnosu na prošlomesečnu prognozu.

Mere OPEC-a preduzete radi podrške cenama nafte putem smanjenja proizvodnje otvorile su prostor američkim proizvođačima nafte iz uljnih škriljaca i drugim rivalskim snabdevačima da povećaju sopstvenu prozivodnju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...