Ruski gas osvaja Evropu

Sputnik

Rusija se nalazi na drugom mestu po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu, odmah nakon Katara, saopštio je potpredsednik ruske vlade Sergej Prihodko.

Na osnovu trenutnih uslova na tržištu očekuje se da će Rusija i ove godine održati pokazatelj isporuka gasa putem gasovoda u Evropu na rekordnom nivou 2018. godine, rekao je Pohotko.

„Rusija je najveći i najpouzdaniji isporučilac ’plavog goriva‘ u Evropu. Prošle godine su isporuke ruskog gasa na evropsko tržište iznosile 201,9 milijardi kubnih metara. Uzimajući u obzir realnu situaciju u svetu i na tržištu, prognozira se da će 2019. godine oni biti blizu tog pokazatelja. Osim toga, po isporukama tečnog prirodnog gasa u zemlje EU Rusija takođe ulazi među lidere, zauzimajući drugo mesto nakon Katara“, dodao je potpredsednik ruske vlade Sergej Prihodko.

Međunarodna grupa uvoznika tečnog prirodnog gasa (GIIGNL) u aprilu je objavila izveštaj u kojem se navodi da su najveći isporučioci tečnog prirodnog gasa na tržište Evrope u 2018. godini postali Katar (16,42 miliona tona), Alžir (9,29 miliona tona) i Nigerija (9,07 miliona tona). Pritom, izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište prošle godine je dostigao 4,43 miliona tona, SAD 2,7 miliona tona.

U isto vreme, krajem jula Evropska komisija je objavila izveštaj o implementaciji trgovinskih sporazuma sa SAD koji su postignuti godinama ranije. Prema informacijama EK, 2019. godine treći po veličini isporuka tečnog prirodnog gasa u EU su SAD sa 12,4 odsto od ukupnog uvoza navedenog gasa u EU.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...