Špekulanti diriguju pojeftinjenjem nafte

BM

Cena barela otišla je preterano visoko, vreme je za njenu korekciju na dole, smatra Reutersov analitičar John Kemp, navodeći da je Brent sirove nafte već sa oko 75 dolara po barelu 25. aprila pojeftinio na nešto iznad 70 dolara.

Menadžeri hedžing fondova počeli su prvi put od početka godine da uvećavaju pozicije na silazne cene nafte, što autoritativni hroničar ovog segmenta na tržištu, Reutersov analitičar John Kemp smatra potvrdom da je cena barela otišla preterano visoko i da je vreme za njenu korekciju na dole, piše magazin Nedelja NNKS.

Hedž fondovi i drugi novčani menadžeri bili su neto prodavci šest velikih ugovora o naftnim derivatima i opcijama u nedelji do 30. aprila, čime je okončani rekordni 15-nedeljni ciklus neto kupovina, piše Kemp. Portfolio menadžeri su, naime, smanjili svoje neto duge pozicije za 17 miliona barela prošle nedelje, nakon što su ih od 8. januara povećali za ukupno 609 miliona barela.

Dugoročne pozicije fondova su na dan 23. aprila nadmašile kratkoročne ugovore u odnosu 35:1 u benzinu, 11:1 u sirovoj nafti i 3:1 u srednjim destilatima, da bi se sada taj odnos nešto smanjio.

Kemp, doduše, navodi da iz fundamentalne perspektive, spot cene nafte i kalendarski rasponi izgledaju spremni za dalji rast cena, pod uslovom da globalna ekonomija izbegne recesiju.

Menadžeri fondova kladili su se da će sankcije SAD-a prema Iranu i Venecueli u kombinaciji sa ograničenjem proizvodnje od strane Saudijske Arabije uzrokovati da se tržište sirove nafte u drugoj polovini 2019. godine znatno stegne. Tome se dodaje i očekivanje rekordne prerade nafte u SAD uoči špica vozačke sezone i stvaranja zaliha destilata uoči aktiviranja novih IMO pravila za brodska goriva na kraju godine.

Međutim, sa toliko špekulativnog novca usmerenog na očekivanju daljeg rasta cena, a tek nekoliko preostalih kratkih pozicija, cene nafte postale su sve osetljivije na korekciju, što pokazuje pad cena Brenta sa oko 75 dolara po barelu 25. aprila, na postojećih nešto iznad 70 dolara, konstatuje Kemp u dopisu dostavljenom i ovoj publikaciji NNKS.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...