NIS – strateška inostrana aktiva Gaspromnjefta

J.P.

Gaspromnjeft smatra NIS svojim strateškim inostranim aktivom. NIS posluje u Srbiji i inostranstvu, obezbeđujući energiju i energente i za susedne zemlje, produbljuje ekonomske veze i uzajamnu zavisnost s regionom, a ta uzajamna zavisnost takođe je garancija bezbednosti, rekao je Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora Gaspromnjefta na Forumu za energetsku bezbednost Evroazije, koji se danas i sutra održava u Beogradu, u Skupštini Srbije.

Ključni element energetske sigurnosti je pristup bazama resursa i kapacitetima za preradu. Pritom, kapaciteti koji proizvode gubitke, ili su zastareli, mogu uzrokovati krupne rizike. Realna energetska bezbednost se, takođe, obezbeđuje i stabilnom ekonomskom situacijom kompanija u sektoru, profitabilnošću energetskih aktiva i održivošću pred mogućim ekonomskim i tehnološkim izazovima. Važna je i sposobnost energetske kompanije da evoluira i razvija sopstvene kompetencije. Na kraju krajeva, spremnost suočavanja sa nestabilnim situacijama i mogućnost prilagođavanja, danas nisu ništa manje važni faktori nego što je to formalno postojanje prirodnih resursa, rekao je Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora Gaspromnjefta na Forumu za energetsku bezbednost Evroazije, koji se danas i sutra održava u Beogradu u Skupštini Srbije.

Posećajući da je 2009. godine Gaspromnjeft kupio kontrolni paket akcija Naftne industrije Srbije Dibalj je konstatovao da je „do tada NIS imao relativno malu ali, ipak, sopstvenu proizvodnju nafte na teritoriji Srbije, kao i prilično zastarele proizvodne kapacitete u preradi nafte. Nedostatak moderne tehnologije, problemi u upravljanju i nedostatak investicija doveli su do velikih gubitaka i visokog stepena zaduženosti kod banaka. Proizvodni pokazatelji su se snižavali, strategija nije postojala a investicije su praktično zaustavljene“.

Dibalj je istakao da je, nakon kupovine kontrolnog paketa akcija NIS-a, Gaspromnjeft u poslednjih 10 godina jedan od najvećih inostranih investitora u Srbiji.

„Kao glavni investitor svakako smo osećali posebnu odgovornost za uspeh modernizacije najveće kompanije u Srbiji - stoga smo usvojili strategiju NIS-a koja je predviđala prvenstveno radikalnu modernizaciju rafinerije Pančevo, kako bi se osigurala proizvodnja goriva koje ima kvalitet po evropskim standardima. Doneta je odluka o dodatnim ulaganjima i obezbeđenju modernih tehnologija, kako bi se zaustavio pad baze resursa i kako bi se obezbedila modernizacija u preradi nafte u Srbiji, uključujući i početak rada vezanog za koncesije naftne proizvodnje u drugim zemljama Jugoistočne Evrope. Započeta je modernizacija maloprodajne mreže stanica za snabdevanje gorivom i njeno širenje u susedne zemlje“, naveo je član Upravnog odbora Gaspromnjefta.

U poslednjih nekoliko godina dolazi do diversifikacije biznisa NIS-a kroz razvoj gasnog elektrogenerisanja i alternativne energetike. Dibalj kaže da je sasvim prirodno što je Gaspromnjeft težio da ostvari maksimalnu korist od sinergije u okviru grupe Gasprom na račun privlačenja specijalizovane kompanije Gasprom energohoding u ulozi ko-investitora.

„Realizacija ove sveobuhvatne strategije očigledno je povećala energetsku bezbednost Srbije, i mi verujemo da je upravo to bio ključni faktor u dobijanju podrške od Vlade Srbije, koja je krupni akcionar u kompaniji NIS. I ono što je važno, to je da Gaspromnjeft ne samo da ulaže u NIS, nego mu i prenosi svoje menadžerske kompetencije i tehnološke novine. I, sada već imamo mogućnost da sagledamo preliminarne rezultate transformacije Naftne industrije Srbije sa stanovišta energetske bezbednosti. Po rezultatima 2017-e godine, uprkos iscrpljenosti nalazišta nafte i prelasku na izvlačenje nafte iz teško dostupnih nalazišta, ipak smo ponovili istorijski maksimum bušenja u Srbiji uz 100-postotni uspeh: svaka bušotina bila je produktivna. I upravo savremene tehnologije, između ostalog i digitalne, omogućile su nam da postignemo takav rezultat. Pritom, od početka naših investicija, porasle su rezerve nafte i gasa NIS-a, što je značajan faktor energetske sigurnosti“, ukazao je Dibalj.

Aleksandar-Dibalj-Skupstina

Aleksandar Dibalj u Skupštini Srbije

Istovremeno je u toku krupna modernizacija rafinerije u Pančevu, koja je posle prve faze 2012. godine već prešla na proizvodnju goriva evropskog kvaliteta standarda Euro 5. Početak proizvodnje takvog goriva doprineo je ne samo stabilnosti unutrašnjeg energetskog tržišta Srbije, nego je i pomoglo kompaniji NIS da postane izvoznik goriva i jedan od lidera na tržištu Balkana. Osnovna modernizacija fabrike će biti završena 2019. godine i po svojim pokazateljima, ona će dostići nivo najboljih rafinerija u svetu s dubinom prerade od oko 99%.

„Kao rezultat toga, zahvaljujući modernizaciji prerade nafte, Kompanija NIS danas dobija značajan prihod od izvoza naftnih derivata u evropske zemlje, što omogućava razvijanje održivog poslovnog modela. Uz to, već 20% maloprodaje preko sopstvene mreže benzinskih stanica NIS-a, odvija se van granica Srbije,“ ističe Dibalj podsećajući da „u okviru evropske politike podrške razvoju alternativne energetike, NIS u Srbiji razvija proizvodnju energije dobijene od vetra zajedno sa mađarskim partnerom, tako da će 2020. godine vetropark biti pušten u rad. Obim investicija u ovaj projekat iznosio je 140 miliona avra. A NIS koristi i izvore geotermalne vode za proizvodnju električne energije.“

Kao rezultat svega toga, nakon implementacije projekata za proizvodnju gasa Te To Pančevo, geotermalne elektrane i vetroparka Plandište, NIS će biti i značajan igrač na regionalnom energetskom tržištu. Već sada NIS prodaje električnu energiju na tržištu Jugoistočne Evrope.

„Stojimo na pragu kvalitativnih promena u organizaciji proizvodnje koja je povezana sa širokom primenom interneta, veštačke inteligencije i robotike. U partnerskom odnosu sa Gaspromnjeftom NIS aktivno implementira te pristupe, kako bi se osigurao novi nivo kvaliteta donetih odluka, fleksibilnost i efikasnost proizvodnje, industrijske bezbednosti, spremnost za tehnološke izazove sutrašnjeg dana. Gaspromnjeft smatra NIS svojim strateškim inostranim aktivom i stoga prenošenje tehnologija i kompetencija koje su podrška srpskoj kompaniji, za nas predstavljaju najviši prioritet“, poručio je Dibalj ističući da su, „kao rezultat svega toga, naši zajednički napori, koje mi ulažemo sa srpskim partnerima, omogućili NIS-u da postane efikasniji, ekološki stabilniji i, na kraju krajeva, još konkurentniji, što je posebno važno kad se ima u vidu nastojanje Srbije da bude deo evropskih integracija“.

NIS je postao i najprofitabilnija kompanija u Srbiji.

„Naše ukupne investicije u ovom trenutku približavaju se sumi od tri milijarde evra. Od nacionalne kompanije NIS je postao važan igrač na energetskom tržištu jugoistočne Evrope, koji u regionu konkuriše velikim evropskim kompanijama. NIS posluje u Srbiji i inostranstvu, obezbeđujući energiju i energente i za susedne zemlje, produbljuje ekonomske veze i uzajamnu zavisnost s regionom, a ta uzajamna zavisnost takođe je garancija bezbednosti. Po našem mišljenju, iskustvo najveće srpske kompanije – NIS-a, dokazuje da se uz integrisan i odgovoran pristup upravljanju poslovanjem može postići skladan balans između komercijalnog uspeha, tehnološkog razvoja i jačanja energetske bezbednosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...