Nafta pojeftinila i pre američke odluke o eventualnim sankcijama Iranu

BM

Iako američki predsednik Donald Tramp još nije saopštio svoju odluku o tome hoće li se SAD povući iz iz nuklearnog sporazuma sa Iranom cena “crnog zlata” danas je “pala” sa troipogodišnjeg maksimuma, tako da se barel američke “lake” nafte prodavoa za oko 70 dolara a severnomorske “brent” nafte za nepunih 76 dolara. Iz Irana poručuju da njihova ekonomija neće biti pogođena novim američkim sankcijama.

Uoči odluke američkog predsednika Donalda Trampa o tome da li će SAD istupiti iz nuklearnog sporazuma sa Iranom nafta je danas pojeftinila sa najvišeg nivoa zabeleženog u poslednje tri i po godine.

Cena naftnih fjučersa je “pala” u Njujorku za 1,5 odsto, izveštava agencija Blumberg a prenosi Tanjug.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je čak za 1,06 dolara (na 69,67 dolara) za barel tokom današnjeg trgovanja na robnoj berzi u Njujorku, nakon jučerašnjeg poskupljenja od 1,01 dolara (na 70,73 dolara). Ukupan obim trgovanja bio je oko 10 procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za julske isporuke pojeftinila je za 64 centa, na 75,53 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, posle jučerašnjeg skoka od 1,7 odsto (na 76,17 dolara).

"Danas je najvažniji događaj u ovoj nedelji. Investitori će sa pažnjom pratiti odluku Donalda Trampa o Iranu", kaže tržišni analitičar londonske brokerske kuće Tink Markets, Naem Aslam.

Poskupljenje nafte poslednjih nedelja izazvano je spekulacijama vezanim za sudbinu nuklearnog sporazuma potpisanog u julu 2015. godine između zapadnih sila i Irana, kao i narastanjem geopolitičkih tenzija u drugim delovima Bliskog istoka.

Sada je ključno pitanje kako će Trampova odluka uticati na ekonomiju Irana. “Ekonomija Irana neće biti pogođena ako američki predsednik Donald Tramo povuče SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran postigao sa svetskim silama 2015. godine. Spremni smo za sve scenarije. Ukoliko se Amerika povuče iz sporazuma, ekonomija neće biti pogođena”, izjavio je danas guverner centralne banke Irana gostujući na iranskoj državnoj televiziji-

Tramp će kasnije danas saopštiti odluku o tome da li će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma, što bi, kako ocenjuje Rojters, moglo uzdrmati globalno tržište nafte.

Prihodi od nafte čine oko 60 odsto ukupnih budžetskih prihoda Irana.

Iranska valuta rijal trguje se danas blizu rekordnog minimuma prema dolaru na slobodnom tržištu, jer Iranci sve više kupuju dolar u strahu od povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma.

Dolar se danas prodavao za 65.000 rijala u odnosu na 57.500 rijala krajem prošlog meseca i 42.890 rijala s kraja prošle godine, prema podacima sajta Bonbast.com koji prati slobodno tržište.

Iranci strahuju da će povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma dovesti do obnavljanja američkih sankcija Teheranu, što bi ugrozilo razvijanje poslovne saradnje sa zemljama u Evropi i u Aziji.

Sporazumom iz 2015. ukinute su sankcije Iranu, trećem najvećem proizvođaču sirove nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) u zamenu za ograničenje nuklearnog programa, a obnavljanje američkog embarga može ograničiti izvoz "crnog zlata" iz ove zemlje Persijskog zaliva, prenosi Tanjug.

Iran se već mesecima priprema za moguće Trampovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma, izjavio je predsednik Hasan Ruhani, upozoravajući da će SAD brzo zažaliti zbog takve odluke.

Stalne fluktuacije cena nafte destabilizuju buduće investicije i sigurnost isporuka, izjavio je iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh.

Kompanija FGE, savetnik za tržište energenata, saopštila je da bi sankcije mogle da srežu iransku proizvodnju za čak 500.000 barela dnevno do kraja ove godine.

Iran se protivi velikom rastu cena, pri čemu je američka referentna nafta skočila za 17 procenata ove godine usled smanjenja proizvodnje koje sprovodi OPEK sa svojim saveznicima, kao i zbog rastućih geopolitičkih rizika na Bliskom istoku.

Cena nafte od 60 do 65 dolara za barel je "odgovarajuća", izjavio je juče jedan zvaničnik zemlje proizvođača iz sastava OPEK-a, nagovestivši neslaganje s kolegom iz Saudijske Arabije, za koju se tvrdi da cilja cenu od 80 dolara. Članice OPEK-a se sastaju sledećeg meseca u Beču, dodaje Blumberg.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...