Kraj sna o poljskom Kuvajtu

M.L.

I San Leon Enerdži (Energy), kompanija koja je puno očekivala od eksploatacije gasa iz škriljaca u Poljskoj odlučila je da vrate poljskoj vladi licencu za istraživanje i eksplotaciju ovog energenta.

Jedna po jedna velika svetska firma odustaje od eksplotacije gasa iz škriljaca u Poljskoj.

To se nikako ne može isplatiti, tvrde šefovi velike gasne firme San Leon Enerdži (Energy) koji su odlučili da vrate poljskoj vladi licencu za istraživanje i eksplotaciju gasa.

Rasplinjava se san o „Poljskom Kuvajtu“, koji je bio zasnovan na velikim očekivanjima od eksplotacije gasa iz škriljaca.

Taj san iz prve decenije ovog veka je bio zasnovan na cenama nafte i gasa nekoliko puta višim od aktuelnih. Od eksplotacije gasa se, ipak, u Poljskoj, kako piše AP, na odustaje sasvim, nastoji se da se gas dobija bar iz ugljenih slojeva.

Za gasnu kompaniju San Leon Enerdži, u čije glavne akcionare spada i za neke čuveni, za druge ozloglašeni, Džordž Soroš (George Soros), registrovanoj u Irskoj, može se reći da su bili među poslednjim optimistima u pogledu poljskog gasa  iz škriljaca. Četiri godine su tražili partnere za istražne radove ali, nisu ih našli. Zbog toga će uskoro zaliti betonom bušotine u regionu Levina (Lewino) u kojima je firma 2013. godine našla najizdašnije ležište gasa iz škriljaca na evropskom kontinentu.

Ova firma se, ipak, ne povlači savim iz Poljske. Zadržaće dve licence, koje pokrivaju regione poljskog Tješina i mesta Bielsko-Biala. Odatle će vaditi gas na klasična način. Za te lokacije su nađeni investitori koji će učetsvovati u daljem istraživanju.

Klaična eksplotacija gasa u Poljskoj ima perspektivu i dalje na jugoistoku zemlje. Najbolje lokacije drži državna komopanija PGNiG. Raste i interesovanje za za korišćenje metana iz crnougljenih slojeva.

Američki uzor, tj eksplotacija zemnog gasa iz nekonvencionalnih izvora, tj škriljaca na dosta velikim dubinama, koji je SAD oslobodio zavisnosti od uvoza gasa, nije nikom drugom na svetu uspelo da realizuje. Uz veliko oduševeljenje s kraja prošle i početka ove decenije licence za istraživanje su planule kao alva, o Poljskoj se govorilo kao „srednjeevropskom Kuvajtu“ i budućem velikom izvozniku gasa. Ubrzo potom, već 2012-2013. godine euforiju je počela da opada, sve je izraženija nesigurnost u pogledu oporezivanje eksploatacije, a optimizam „gasi“ i to što na mnogo mesta gde je očekivan, u dubinama škriljaca, gas nije nađen. Koncerni Ekson Mobajl (Exxon Mobil), Maraton Ojl (Marathon Oil), Talisman Enerdži (Energy) i Total su odustali od istraživanja i napustili Poljsku. Bušotine u okolini Gdanjska kompanija KonokoFilips (ConocoPhillipsú), BNK Petreoleum i San Leon su dale polupozitivne, odnosno, polunegativne rezulate.

A sve nade su potonule kada su cene nafte i gasa najviše pale u drugoj polovini 2014. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...