Rumunski gas alternativa ruskom

M.L. / J.P.

Zahvaljući novim nalazištim gasa u Crnom moru Rumunija će od 2022. udvostručiti svoju sadašnju proizvodnju gasa i obezbediti energetsku nezavisnost. Rumunija već dogovara izvoz oko 4,4 milijarde m3 gasa godišnje u Mađarsku. Da li je to šansa Srbiji, koja razmatra gasno povezivanje s Rumunijom.

Rumunija će do 2025. godine, zahvaljući novom nalazištima u Crnom moru skoro udvostručiti svoju sadašnju proizvodnju gasa od 10 do 11 milijardi kubnih metara godišnje, najavio je generalni direktor rumunskog Ministarstva za nerudna bogatsva Sorin Gal.

Kako prenosi AP, Rumunija je za razliku od drugih zemalja u regionu skoro sasvim energetski nezavisna. Uvoz iz Rusije u rumunskoj potrošnji gasa učestvuje sa nesto manje od 10 odsto, gro potrošnje se podmiruje iz domaćih izvora.

Do 2025. rumunska proizvodnja gasa treba da se poveća na 18 do 20 milijardi kubika godišnje. Proizvođači gasa sada, po rečima Gala, traže kupce.

Kao je već objavio BM, između Rumunije i Mađarske se priprema dugoročni sporazum o isporukama gasa od 4,4 milijarde m3 godišnje putem gasovoda. To znači da bi iz novih rumunskih nalazišta ostalo za izvoz još bar tri milijarde m3 godišnje.

Treba reći da i Srbija razmišlja o povezivanju svog sa gasovodnim sistemom Rumunije, pa bi ovaj gas iz rumunskih nalazišta mogao završiti i kod srpskih potrošača.

Planovi za izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije - od Mokrina do Arada (dužine 76 kilometara, čiji bi kapacitet bio 1,6 m3 godišnje, procenjena vrednost investicije je 85 miliona evra) predviđeni su i u Strategiji razvoja energetike Srbije do 2025. godine.

A ministri energetike Srbije i Rumunije, Aleksandar Antić i Toma Florin Petku, su krajem avgusta prošle godine razgovarali o ovoj gasnoj vezi.

"Do Mokrina Srbija već ima značajnu infrastrukturu tako da je to idealna tačka povezivanja", rekao je tada Antić i dodao da veruje da će dve zemlje ubrzo potpisati memorandum koji će definisati izgradnju te gasne interkonekcije.

Zanimljivo je da je mađarski premijer Viktor Orban, najavljujući sporazum koji Mađarska uskoro planira da potpiše o uvozu prirodnog gasa iz susedne Rumunije rekao da se „vreme ruskog gasnog monopola u Mađarskoj prvodi kraju”.

Orban je rekao da Mađarska planira da uveze više četiri milijarde m3 prirodnog gasa godišnje iz Rumunije, čime će zemlju staviti u novi i povoljniji „geostrateški položaj”.

U izjavi posle zajedničkog sednice mađarske i srpske vlade u Budimpešti (9. februara ove godine) Orban je rekao da se očekuje da će do 2021-2022. uvoz iz Rumunije predstavljati više od polovine mađarskog uvoza gasa. Navodeći, na konferenciji za štampu, da su tri mađarske kompanije dobile na tenderu u Rumuniji za gas Orban je rekao da će uskoro potpisati sporazum kojim će se obezbediti da se narednih 15 godina uvozi više od četiri milijardi m3 gasa iz Rumunije.

Orban je na poslovnom forumu kasnije rekao da bi uvoz gasa iz Rumunije mogao da počne 2022. godine. Mađarska je, inače, sada vrlo zavisna od Rusije zbog uvoza gasa i nafte, a Rusija, takođe, proširuje jedinu mađarsku nuklearnu centralu Pask.

Do sada su, inače, Mađari bili ti koji su insistirali da  se preko Balkana mora sagraditi neki gasovod kao alternativa propalom projektu gradnje gasovoda Južni tok. Ostaje da se vidi hoće li  rumunska gasna nalazišta umanjiti ovu „gasnu“ inicijativu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...