Tanker s ruskim gasom stigao u SAD

BM

Prva partija tečnog prirodnog gasa sa ruskog projekta „Jamal SPG“, koju su trgovci ovim energentom preprodali za američko tržište, stigla je do teritorijalnih voda SAD i biće isporučena u Boston. Aleksandar Novak, ruski ministar energetike to je prokomentarisao kao znak da se formira svetsko tržište tečnog prirodnog gasa i rekao „iako su molekuli ruski, gas više nije“.

Francuski tanker „Gazelis“, koji će dopremiti u Boston ruski tečni prirodni gas sa projekta „Jamal SPG“ ušao je u teritorijalne vode SAD, saopštio je juče portal „Marin trafik“, koji prati kretanje broda u realnom vremenu, a prenosi Sputnjik.

Kako je saopštio ministar energetike Rusije Aleksandar Novak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, on ne oseća euforiju zbog toga što će prva partija tečnog prirodnog gasa sa ruskog projekta „Jamal SPG“ biti isporučena u Boston.

Prema rečima Novaka, „iako su molekuli ruski, gas više nije“. On je naveo da isporuke gasa iz Rusije u SAD pokazuju da se formira svetsko tržište tečnog prirodnog gasa.

Podsetimo, SAD su kupile gas od Rusije zbog povećanja cena „plavog goriva“ na istočnoj obali zemlje do neverovatnih 6.300 dolara za hiljadu kubnih metara. Rast cene te sirovine izazvan je vremenskim neprilikama u SAD.

Ova vest je izazvala veliko interesovanje javnosti, pa su tako mediji 19. januara objavili da se tanker sa ruskim gasom okrenuo nasred okeana i da se vraća ka evropskoj luci u Španiji a sutradan da, ipak, plovi ka Bostonu

Naime, kompanija „Endži“, kojoj pripada brod „Gazelis“, odbacila je navode da se tanker koji u SAD prevozi tečni gas iz Rusije okrenuo nasred Atlantskog okeana, i saopštila da on i dalje plovi ka svom odredištu — Bostonu, javio je Blumberg , pozivajući se na saopštenje francuske energetske kompanije.

Kako se navodi, reč je o promeni rute broda budući da je izmenjen rok isporuke, pa je neophodno da brod pristigne nešto kasnije nego što je prvobitno planirano, ali krajnja destinacija i dalje ostaje ista.

Dan ranije Blumberg je izvestio da se tanker „Gazelis“ okrenuo nasred Atlantika, kao i da se uputio ka španskoj luci Alhesirasu.

Brod „Gazelis“ krenuo je iz britanske luke Ajl of Grejn. Očekivalo se da će tanker stići u američki terminal “Everet” blizu Bostona 22. januara. Sputnjik je preneo navode Blumberga da vlasnici robe, ukoliko nisu u obavezi da isporuče tečni prirodni gas u određenu luku na osnovu ugovora, mogu da ga upute na drugo mesto u zavisnosti od situacije na tržištu, mada se takvi slučajevi retko događaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...