EU će podržati gasno povezivanje Srbije sa Bugarskom

BM

Gasna interkonekcija sa Bugarskom najznačajniji je zajednički projekat Srbije sa EU, poručeno sa sastanka Aleksandra Antića, srpskog ministra rudarstva i energetike i šefa delegacije EU u Srbiji, Sema Fabricija.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa šefom delegacije EU u Srbiji, Semom Fabricijem.

Izgradnja gasnog Interkonektora Bugarska – Srbija najznačajniji je zajednički projekat Srbije i EU, konstatovano je na sastanku Aleksandra Antića, srpskog ministra rudarstva i energetike i šefa delegacije EU u Srbiji, Sema Fabricija

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike navedeno je da je taj projekat izuzetno značajan i za Srbiju i za čitav region, jer diverzifikuje snabdevanje gasom, a da će ga EU, preko IPA fondova, podržati sa 49,6 miliona evra.

“Srbija je u potpunosti posvećena realizaciji projekta gasnog Interkonektora i učinićemo sve da bude realizovan u koordinaciji srpskih institucija i nadležnih organa Republike Bugarske”, rekao je Antić.

Na sastanku je konstatovano da se u Srbiji razvija veliki broj projekata iz obnovljivih izvora, uz ocenu da će pored već izgrađenih 100 MW instalisane snage, biti izgrađeno još 500 MW, čime će Srbija dostići cilj – da do 2020.godine 27 odsto u potrošnji ukupne energije bude iz obnovljivih izvora.

Ministar Antić i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, složili su se da u narednom periodu posebna pažnja bude usmerena na energetskoj efikasnosti. Evropska unija će podržati projekte u toj oblasti, a do kraja godine Ministarstvo rudarstva i energetike će, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i predstavnicima Evropske komisije, razmotriti mogućnosti za formiranje Fonda za energetsku efikasnost.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...