Antić i Djukov o Strategiji razvoja NIS-a do 2025.

J.P.

Srpski ministar energetike, Aleksandar Antić u Moskvi je na Međunarodnom forumu za energetsku efikasnost i razvoj energetike Ruska energetska nedelja sa Aleksandrom Djukovim, generalnim direktorom PAO Gaspromnjeft konstatovao da je pri kraju usaglašavanje zajedničke Strategije razvoja NIS-a do 2025. godine.

Zajednička srpsko-ruska kompanija NIS od izuzetnog je značaja za ukupnu ekonomiju Srbije, zbog toga mora da raste i da se razvija, složili su se Aleksandar Antić, srpski ministar rudarstva i energetike i Aleksandar Djukov, generalni direktor PAO Gaspromnjeft.

„Uskoro, tačnije, do kraja godine, počinje realizacija projekta Duboka prerada. Reč je o kapitalnom projektu modernizacije i povećanja efikasnosti i dubine prerade u NIS-ovoj Rafineriji nafte u Pančevu“, izjavio je ministar Antić.

Na sastanku je konstatovano da je pri kraju usaglašavanje zajedničke Strategije razvoja NIS-a do 2025. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

U Moskvi je razgovarano i o planovima NIS-a da razvije projekat novog energetskog objekta TE TO Pančevo, ali i o potrebi da ta kompanija razvija mrežu benzinskih stanica.

Antić je, inače, u Moskvu otputovao na Međunarodni forum za energetsku efikasnost i razvoj energetike Ruska energetska nedelja, na poziv ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka.

Koliko je ovaj skup značajan za energetska dešavanja u svetu pokazuje i izjava Vladimira Putina, predsednika Rusije, koji je rekao da je Rusija spremna na produženje dogovora sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje tog energenta do kraja 2018. godine, ali da će to zavisiti od situacije na tržištu.

“U stalnom smo dijalogu sa našim partnerima i, zavisno od situacije u martu 2018. godine, donećemo odluku o potrebi produženja dogovora sa OPEK-om. Ukoliko se članice OPEK-a saglase o dodatnom produženju, ono bi moglo biti na snazi bar do kraja 2018. godine", rekao je Putin, a prenosi ruska agencija Tas s.

Ruski predsednik je govorio uoči sastanka sa liderima Saudijske Arabije i Venecuele, ključnim članicama naftnog kartela.

Članice OPEK-a, 24 zemlje proizvođači nafte dogovorile su se krajem 2016. godine da smanje proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno. Cilj tog dogovora, koji ističe 31. marta 2018. godine, jeste smanjenje prekomernih globalnih zaliha sirove nafte, koje su prouzrokovale da cene barela padnu sa više od 100 dolara u 2014. godini na 13-godišnji minimum od 30 dolara za barel. Sada je cena barela sirove nafte premašila 50 dolara, ali mnogi proizvođači smatraju da bi im prava mera bila cena od oko 60 dolara za barel “crnog zlata”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...