Zeleno svetlo za gasovod BRUA

M.L.

Gasovod BRUA, koji će spojiti Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Austriju i koji treba da se smanji zavisnost EU od ruskog gasa, ipak će se graditi, saopštila je Evropska komisija.

Gradnja gasovoda, koji treba da poveže Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Austriju (skraćeno BRUA), koji treba da smanji zavisnost ovih zemalja od Rusije, nastaviće se po planu, saopšteno je iz Evropske komisije (EK). Kako prenosi austrijska agencija APA, projekat je u julu zauastavila Mađarska, koja je saopštila da produženje gasovoda kroz njenu teritoriju do Austrije "nije ekonomski opravdano".

Ovim gasovodom 2019. treba da prođe 1,75 milijardi kubnih metara gasa od Bugarske, preko Rumuunije i Mađarske do Austrije, a po dovršenju druge faze gradnje2022. kapacitet će biti povećan na 4,4 milijarde metara kubnih gasa godišnje.

"Gasovod BRUA spada u prioritetne projekte EU", izjavio je novinarima evrokomesar za energetiku Miguel Arias Kanjete (Canete), ne objasniviši, međutim, kako se došlo do zajedničkog stava s Madjarskom oko gradnje BRUA.

Kako se navodi usvojenom zajedničkom saopštenju predstavnika četiri zemlje, gasovodom će se gas moći transporovati u oba smera (biće reverzibilan). Zemlje-učesnice u projektu su se, takođe, obavezale da će se projekat realizovati po ranije utvrđenom planu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...