Total i Eni nisu pronašli dovoljno gasa kod obala Kipra

BM

Francusko-italijanski konzorcijum Eni-Total nije pronašao dovoljno gasa kod obala Kipra, tako da su potkopane nade Kipru da će postati vodeći akter u energetskom sektoru u istočnom Sredozemlju.

Francuske i italijanske naftne kompanije Total i Eni nisu pronašle dovoljno gasa kod obala Kipra da bi mogle da počnu eksploataciju, saopštila je juče kiparska vlada.

Francusko-italijanski konzorcijum Eni-Total je u istražnim bušenjima u jednom od blokova kiparske Ekskluzivne ekonomske zone, za koji poseduje prava, potvrdio prisustvo gasa, međutim preliminarne procene pokazuju da pronađena količina nije dovoljna da se započne projekat eksploatacije, rekao je kiparski minsitar energije Jorgos Lakotripis, renosi Beta informaciju AFP-a.

Do sada je samo jedno nalažište proglašeno komercijalno isplativim u 12 blokova kiparske Ekskluzivne ekonomske zone. To je blok Afrodita, koji je 2011. otkrila američka kompanije Nobl Enerdži (Noble Energy) u bloku 12, i koji sadrži oko 127 milijardi kubnih metara gasa.

Izraelske firme Delek i Avner kao i englesko-holandska firma Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell) takođe imaju udela u tom bloku ali njegova eksploatacija još nije počela.

Pronalazak tog gasnog nalazišta podstakla je nadu u Kipru da će postati vodeći akter u energetskom sektoru u istočnom Sredozemlju.

Medjutim, potrebno je da zemlja pronađe više gasa da bi bio finansijski isplativ njegov projekat za izgradnju terminala na svojoj teritoriji, koji bi omogućio da se morskim putem izvozi tečni prirodni gas u Evropu i Aziju.

Kipar se i dalje nada da će moći da izvozi gas od 2022. godine, posebno u Egipat preko podvodnog gasovoda koji vezuje tu zemlju sa gasnim nalazištem Afrodita.

Američki gigant EksonMobil (ExxonMobil) nedavno je objavio da će u drugoj polovini 2018. početi istražna bušenja u kiparskoj zoni, kod bloka 10, južno od obala ostrva.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...