Rusi mirno prešli preko razvoda Putina ali...

Milan Lazarević

Rusko društvo je tradicionalističko, ne toleriše, naprimer, homoseksualce i u njemu je privatnost političara tabu. Rusima, posebno ženama, međutim, jako bi smetalo kada bi se Putin oženio znatnom mlađom partnerkom
(foto, Vladimir i Ljudmila u martu ove godine kada se još samo nagađalo o razvodu)

“Putinovci nisu Obamovci”, konstatovali su posle javno oglašenog razvoda predsedničkog para ruski novinski komentatori. Složno tvrde da kraj braka, koji je trajao više od 30 godina, neće ugroziti političku karijeru Vladimira Vladimiroviča Putina niti će uticati na političku situaciju u zemlji.

Nevažna vest?

Ruski predsednik i negova žena Ljudmila saopštili su u prošli četvrtak da se razvode.

“Za nas nije razvod predsednika jako važna vest”, izjavio je direktor Centra političkih informacija Aleksej Muhin. “Jednostavno, predsednik je  skinuo sa svoje duše teški teret”, dodao je ovaj ugledni ruski politikolog.

Neki novinari i analitičari ovom stavu dodaju još jedan pragmatski argument. Naime, domaćica, punačka Ljudmila, sigurno ne odgovara slici odgovarajuće supruge predsednika koji lovi tigrove, upravlja avionima, skija, skače iz padobrana...

Incijativa za objavljivanje informacije o razvodu je nesumnjivo potekla iz samog Kremlja. Razgovor za televizijski kanal Rosija 24 bio je, što se gotovo otvoreno moglo videti, unapred pripremljen. I kada Putin ne bi bio tako samopouzdan u odgovoru, može se pretpostaviti da novinarka ne bi sebi dozvolila da postavi tako intimno pitanje bez prethodne konsultacije.  

putin ljudmila 2

Vladimir Putin i Ljudmila pre razvoda

Samo ne mlađa...

I vrh Pravoslavne crkve je o tome bio, izgleda, obavešten unapred. Oglasio se ovim povodom samo šef Udruženja pravoslavnih teologa Kiril Frolov koji je pozvao sve Ruse da se mole za spas duša Vladimira i Ljudmile...         

Uprkos tome što je rusko društvo tradicionaloističko i netolerantno prema homoseksualcima, privatnost političara je u njemu tabu. Prema sociolozima, sve bi se, međutim, promenilo kada bi se Putin po razvodu oženio sa znatno mlađom partnerkom. To bi posebno loše primile ruske žene koje od Oktobarske revolucije na ovamo čine sve izrazitiju većinu u stanovništvu Rusije i koje su dosad bile više naklonjene Putinu na izbornim glasanjima nego muškarci.

“U Rusiji se smatra da treba sa sobom vući stari, težak kofer i kada ga više ne trebaš”, objasnila je to novinarka Galina Sapožnikova.

Na socijalnim mrežama mnogi su naznačili da bi se ženska solidarnost počela jasno izražavati kada bi se utvrdilo da se ne radi o zajedničkom sporazumu, nego da Ljudmila nije ništa drugo nego napuštena, nepotrebna starica.

Najpopularniji komentar na socijalnim mrežama je, međutim, postalo nešto drugo. Novinar Akram Murtazajev je napisao na Fejsbuku: “Ljudmila se ratosiljala Vladimira. Neka nam ona bude primer”.

Zašto su se razveli?

„Sedeli smo u Volođinoj sobi a on je odjednom ovako počeo: Dakle, prijateljice, ti znaš da sam komplikovane naravi. Ali, sada je došao trenutak kada treba da doneseš životno važnu odluku“.

Tako je pre skoro 33 godine Putin zaprosio Ljudmilu Škrebnevu. „Već sam se odlučila. Potreban si mi“, odgovorila je ona.

Agent kontraobaveštajne službe V. Putin „zabavljao se“ tri godine sa studentkinjom filozofije pre nego što je zatražio njenu ruku. Uzgred rečeno, upoznali su se u pozorištu u kome su 33 godina kasnije saopštili da se razvode. U četvrtak je predsednički par priznao da su ranije spekulacije imale osnova. 

„Živimo svaki svoj život. Skoro se i ne viđamo“, ispričala je bez ikakve nostalgije Ljudmila o kojoj su kružile glasine da je duševno obolela i da je otišla u manastir.

Prema zajedničkoj verziji, radilo se samo o tome da se Vladimir Vladimirovič odao sasvim svom poslu. Njegov predstavnik za štampu Dmitrij Pekov priznao je u petak da Putin nema nimalo vremena za bilo šta drugo osim za vršenje svoje funkcije.

A Ljudmila je teško podnosila gubitak privatnosti, kao publicitet, kamere koje su bile svuda oko njih. „To nimalo ne volim“, rekla je sa osmehom. A ni njhove dve kćeri – marija (28) i Jekaterina (26) ne podnose publicitet...

Putin je ekstremno zatvoren čovek i objavljivanjem razvoda tu stvar smatra završenom. Za razliku od novinara koji su odmah počeli spekulisati o novoj prvoj dami.

U petak je Peskov odbacio spekulacije o skorašnjoj svadbi. „U životu  našeg predsednika nema druge žene“, bio je kategoričan, potvrđujući tako ne retko mišljenje da je Putin, u stvari, oženjen s Kremljem.

Evropa je u razvodima političara mnogo liberalnija

Rusija, istina, spada u zemlje sa najvišom stopom razvoda na svetu ali su razvodi visokih političara retkost. Od šefova država poslednji ko se razveo bio je, pre 400 godina, Petar I.

U SAD su, takođe, razvodi česti ali ne i kada su u pitanju lideri zemlje. Medju 44 dosadašnjih predsednika razveden je bio samo Ronald Regan (Reagan). A i on se razveo 30 godina pre nego što je izabran za predsednika. Najbliži razvodu je bio Bil Klinton (Bill Clinton) zbog skandala sa Monikom Levinski (Lewinski) preko čega je njegova supruga Hilari (Hillary) konačno, mada teško, prešla...

Objašnjenje za ovo, prema socilozima, je u tome što se smatra da lideri treba da žive moralnijim životom od drugih ljudi kojima bi to trebalo da  bude primer.

Osetno liberalniji pristup prema ovome ima Evropa, pre svega zapadna. Razvodi bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija (Nicholas Sarkozy) i eks italijanskog premijera Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi) nisu imali nikakav uticaj na njihovu popularnost. A svog predsednika Joakima Gauka (Joachim Gauck), Nemci smatraju za visoko-moralnog čoveka iako živi već 20 godina s nevenčanom ženom...

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...