FINSKA JE ZEMLJA SREĆNIH LJUDI: OPET PROGLAŠENA ZA NAJSREĆNIJU ZEMLJU SVETA

ML

Srbija se nalazi na 45. mestu ove liste od preko 140 zemalja sveta
(ilustracija, Finska se ponosi time što je očito našla recept na sreću - sedmi put je na vrhu liste, foto https://media.visitfinland.com/en/media-press-releases)

Rang-listom najsrećnijih zemalja sveta, koja se redovno sastavlja svake godine od 2012, opet dominira Finska koja je ove godine po sedmi put na vrhu liste. Od kad se lista sastavlja, tradicionalno su na vrhu zemlje Severne Evrope. A to su, pored Finske, Danska, Norveška, Švedska i Island.

Ova rang-lista povezana je, inače, sa datumom 20. mart koji je -  Međunarodni dan sreće. Lista se formira prema podacima iz više od 140 zemalja sveta.

Procenjuje se šest faktora - socijalna podrška, primanja, zdravlje, sloboda, širokogrudost i nepostojanje korupcije. Ove godine najveći pad beleže SAD koje su čak ispale iz prvih 20.

Ova rang-lista je plod saradnje između nekoliko vrhunskih istraživačkih institucija sveta na čelu sa Galupom - Velbeing riserč sentr (Wellbeing Research Centre) i organizacija u okviru OUN Sustainejbl divelopment solušn netvork (Sustainbl Developement Solution Netvwork) koje se bavi istraživanjem održivog razvoja, blagostanja i najsloženijih socijalnih problema na globalnom nivou.

Finska, nad kojom zimi igra polarna svetlost, a u leto je na određenim mestima svetlo i tokom noći, ponosi se time što je evidentno našla recept na sreću.

"Utvrdićete da je Finska zaista bogata što se tiče stvari kao što su vraćanje novčanika ispalih na ulici, ljudi koji se međusobno svakodnevno pomažu, visoko kvalitetna zdravstvena zaštita i široke mogućnosti obrazovanja.. .tako da su svi na startu jednaki", ističu sastavljači rang-liste sreće naroda.

Najsrećnije zemlje sveta 2024

1. Finska

2. Danska

3. Island

4. Švedska

5. Izrael

6. Holandija

7. Norveška

8. Luksemburg

9. Švajcarska

10. Australija

Kada je u pitanju Srbija, ona se nalazi na 45. mestu ove liste, a što se tiče zemalja iz regiona, Rumunija je 24, Hrvatska 48, Mađarska 51, Crna Gora 67, Bosna i Hercegovina 71, Bugarska 77, Albanija 83, a Severna Makedonija 87.

Najnesretnija zemlja sveta je prema ovoj listi Avganistan.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...