PUŠAČA JE U SVETU SVE MANJE

ML

Najviše pušača u odnosu na broj stanovnika ima region jugoistočne Azije (26,5 posto). Na drugom mestu je Evropa (25,3), a predviđa se da će 2030. imati najveći udeo pušača u stanovništvu od svih regiona sveta
(ilustracija, Evropa ima najveći udeo (dva puta viši od proseka) pušača-žena)

Broj aktivnih pušača duvana u svetu već više od dve decenije neprestano pada, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Njih je u svetu 2000. godine bilo 1,36 milijarde, a 2022. 1,25 milijarde. Ovaj globalni pad industrija duvana pokušava da spreči na razne načine ali joj to, bar zasad, ne polazi za rukom.

Pretprošla godina potvrdila je trend da se broj pušača ubrzano smanjuje u celom svetu. Ako se to nastavi, 2030. u svetu bi trebalo bi da pušača bude manje od 1,2 milijarde. Na svetu sada živi oko osam milijardi ljudi. Puši jedan od petoro odraslih, dok ih je 2000. bilo troje. Ovaj izveštaj otkriva, takođe, da se broj pušača smanjuje u 150 od ukupno 193 zemlje sveta.

Najviše pušača u odnosu na broj stanovnika ima region jugoistočne Azije (26,5 posto). Na drugom mestu je Evropa (25,3), a predviđa se da će 2030. imati najveći udeo pušača u stanovništvu od svih regiona sveta (23 posto). Evropa ima, inače, najveći udeo (dva puta viši od proseka) pušača-žena.   

Prošlog meseca Svetska zdravstvena oranizacija (WHO) optužila je proizvođače duvana da šire lažne informacije o tzv elektronskim cigaretama koje ciljaju na decu. Ukratko, finansiraju istraživanja koja,  navodno, dokazuju da elektronske cigarete nisu opasne kako bi obezbedili budući što veći broj pušača.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...