I šta kažu, kakva je to nova frtutma u Bosni?

Ana Radmilović

Dakle, bebe. I Bosna. E, to nikako ne zvuči dobro
(foto, blokada parlamenta BiH u Sarajevu prošle nedelje, dečjim kolicima)

Draga strina, ovdije kod nas uvek tmina –  žalostivo bluzira Nikola Pejaković i kaže, draga strina, brate, mrtve duše ćute glasno. Crnohumorna je pesma, al da se čoveku osmeh zaledi u jednom času i smeh se pretvori u jedan grč. Tragikomično izgleda lice čoveka koji je odslušao nekoliko Nikolicinih pesmica. Tragikomičan je talentovani i genijalni Nikolica i njegova publika je tragikomična. I Bosna. A ima li šta strašnije od groteske? I ko je taj što se Bosne ne boji? Što se ne prestravi od straha kad u Bosni počne bilo šta, a počelo je, evo, opet Nešto.

Ovo novo Nešto diglo je Sarajevo na noge. U prvim redovima marširaju bebe. Traže, s punim pravom, svoje matične brojeve. Neke bebe, mislim da je stvar pokrenula izvesna beba Telma i naljutila se jer se lepo rodila a oni joj ne daju JMBG. I tako je započela proteste. Za bebom Telmom odmah su krenuli glumac Feđa Štukan, a za njim i kolega mu Drago Brkan.

protest srajevo bebe

Bebe demonstranti stižu na protest zbog JMBG u Sarajevu prošle nedelje

Nije važno, ovo nije tekst o glumcima mada je šteta jer ispunjava sve zakonitosti tragikomedije. Baš kao i Nikola Pejaković što tužno peva: „Draga moja strina, brate, žalosne nam bile plate“.

Uz izvinjenje što pravim lakrdiju od jako ozbiljnih stvari, sada ću vam mrtva ozbiljna (pokušati) da objasnim o čemu se zapravo radi. I ko je toliko razbesneo bebe u Sarajevu, pa zatim i u ostalim gradovima BiH da su uzele učešće u protestima, i to ne samo učešće – nego su i štafetu ponele.

Naime, do nedavno ako bi se neka beba rodila u srpskoj sredini (npr istočno Sarajevo, ili daleko bilo, Banja Luka) ta bi beba imala drugačiji JMBG od one bebe koja se, recimo, rodila u normalnom Sarajevu (dakle muslimanskom), i to je za bosanske Srbe na nivou simbola (a i na jednom drugom nivou, a koji se tiče budućnosti Republike Srpske, al nije važno) značilo osećaj sigurnosti ili pripadnosti svom etnosu.

Do nedavno je, naime, dodela JMBG bila u nadležnosti Republike Srpske i policija raznih kantona po FBiH. Međutim po Dejtonskom sporazumu predviđeno je da nadležnosti bezbednosti pređu sa nivoa etniteta na nivo zajedničke države BiH. Samim tim i dodele JMBG, bebama s početka priče.

U vreme jogoslovenske nomenklature (vratimo se Sarajevu), Sarajevo je, naravno, imalo jedinstvenu šifru unutar JMBG. Ali sada je Sarajevo, kao što znamo, podeljeno na dva dela.

Istočno Sarajevo (Pale, deo Ilidže, deo Dobrinje, Lukavicu itd) pripada Republici Srpskoj i ima svoju šifru unutar JMBG.

Pre izvesnog vremena u parlamentu BiH (onom jedinstvenom) dođe do toga da neko povede raspravu na goreopisanu temu. Da se ukine posebna šifra unutar JMBG u sarajevskih Srba. Srbi ne daju, Bošnjaci navalili i Sarajevo se diglo na noge. U parlametnu se svađaju, za to vreme  bebe ne dobijaju JMBG, i onda se desi da se neko dete rodi bolesno, da je potrebna hitna operacija u inostranstvu ali dete nema pasoš i ne može da putuje, jer dete nema matični broj.

Na pitanje: „Ko je ovde sišao s uma“, odgovor može da glasi, i da ne bude pogrešan: „SVI“. To je jedan ljudski nerazuman i politikološki zahtev poslanika iz redova Bošnjaka koji žele da ukinu jasne  granice entiteta.

Ili uvod u, sve se jasnije nazire, rat za ukidanje Republike Srpske. U prve redove bebe – normalna stvar – i ne bi bilo da smo prvi put videli takvu „borbu“ od strane pripadnika veroispovesti koja... Ovde stajem. Dakle, bebe. I Bosna. E, to nikako ne zvuči dobro.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...