POLJSKA UBLAŽAVA ZABRANU ABORTUSA

ML

Ilegalno se obavi, kako se procenjuje, između 150 i 200 hiljada prekida trudnoće u ovoj zemlji
(ilustracija, poljski lekari, ali i uprave zdravstvenih ustanova, izbegavaju interupcije zbog kategoričkog i veoma oštrog potivnog stava Katoličke crkve, foto https://obserwatorgospodarczy.pl/2021/07/31/postrzeganie-roli-kobiet-w-polsce-zmienilo-sie-na-gorsze/)

Tradicionalna, katolička Poljska u Evropi ima daleko najstrožiji zakon o prekidu trudnoće. Tamo je legalni abortus moguć samo u slučaju ugrožavanja zdravlja i života majke ili ako je do trudnoće došlo posle silovanja. Problem je u tome što ginekolozi uopšte ne vrše prekide trudnoće jer im to, kako se izgovaraju, "ne dozvoljava savest". Nova vlada premijera Donalda Tuska ne slaže se sa ovim stanjem i najavljuje brze promene.   

Ministarka zdravlja Izabela Lešćinova (Isabela Leszcynova) izjavila je Radiju Zet, kako prenosi nacionalna agencija PAP, da "u slučaju da trudnoća ugrožava život paacijentkinje lekar nema pravo da odbije interupciju, pozivajući se na savest, jer zakon to ni u kom slučaju ne dozvoljava".

Takođe, dodala je, "neophodno je poboljšati zdravstvenu bezbednost da se ne bi ponavljale tragedije koje su se događale u Poljskoj zbog odbijanja legalnih abortusa". A podsetila je posebno na slučajeve odbačenih abortusa i smrti pacijentkinja.

Prema zvaničnim statistikama u Poljskoj, koja ima oko 37 miliona stanovnika, od čega oko 10 miliona čine žene koje su u reprodukcionom veku, legalno se godišnje vršilo oko 100 abortusa. Ilegalno se obavi, kako se procenjuje, između 150 i 200 hiljada prekida trudnoće.

Objašnjenje ovoga je sasvim kratko i jasno: poljski lekari, ali i uprave zdravstvenih ustanova, izbegavaju interupcije zbog kategoričkog i veoma oštrog potivnog stava Katoličke crkve koja u ovoj zemlji, kako se procenjuje, tradicionalno ima najveći uticaj u Evropi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...