MILION ORUŽJA NA 10 MILIONA ČEHA

ML

Agencija Rojters konstatuje da je broj krivičnih dela počinjenih oružjem u Češkoj relativno nizak
(Prague, 22.12.2023 - Češka je u šoku i žalosti zbog masovnog ubistva na univerzitetu u glavnom gradu Pragu, u kojem je napadač ubio 14 i ranio 25 ljudi, a građani pale sveće u znak počasti žrtvama)

Češka u okviru Evropske unije ima relativno blage zakone, a verovatno zbog toga - držanje oružja je prilično rašireno, pišu svetski mediji povodom masovnog zločina studenta na Karlovom univerzitetu u Pragu u kome je ubijeno 15 ljudi. Štaviše, kako tvrdi britanski Gardijan (Guardian), češka legislativa o držanju oružja spada u nekoliko najbenevolentnijih u Evropskoj uniji. Podaci iz 2020. govore da je u ovoj desetomilionskoj zemlji bilo oko 307 hiljada naoružanih ljudi. Rašireno vlasništvo oružja povezano je, kako se ukazuje, i sa slavnom češkom tradicijom proizvodnje oružja (fabrika "Zbrojovka" je poznata svuda u svetu, naravno, i od nas).

"Pravo da se ima, drži i nosi, lako oružje priznato je u češkoj legislativi o streljačkom oružju, a u Povelji osnovnih prava i sloboda iz 2021. garantuje se pravo da se brani svoj život ili život drugog čoveka oružjem", ukazuju analitičari. Novela ovog zakona je usledila posle peticije koju je potpisalo oko 100 ljudi, među njima i ugledni pravnici, reagujući na predloge Evropske unije za ograničavanje držanja streljačkog oruđja.      

Posedovanje oružja ide ruku-podruku s ponosnom tradicijom češke proizvodnje oružja. U ovoj, inače, mirnoj srednje-evropskoj zemlji masovna pucnjava nije retka kao što je u većem delu Evrope, naročito zapadne i srednje. A tradicija držanja oružja duga je još od husitskih ratova.    

Magazin Tajm (Time) je došao do lanjskih policijskih podataka prema kojima u Češkoj građani legalno drže nešto više od miliona streljačkog oružja. List dodaje da je od početka rata u Ukrajini počeo brže da raste broj zahteva građana da dobiju dozvolu za nošenje oružja.

"Propisi o nošenju oružja su generalno blaži u poređenju s drugim evropskim zemljama, iako građani moraju da prođu kroz nekoliko zdravstvenih i drugih testova i provera da bi mogli da drže vatreno oružje".

Agencija Rojters konstatuje da je broj krivičnih dela počinjenih oružjem u Češkoj relativno nizak. Ipak, poznat je zločin u ostravskoj bolnici kada je vatrenim oruđem ubijeno šestoro ljudi, kao i slučaj u Uherskom Brodu iz 2015. kada je u restoranu ubijeno osmoro ljudi.

PS Potpisnik ovih redova, koji je živeo u Češkoj i radio kao novinar više od 20 godina (1993-2015), tvrdi da su Česi po mentalitetu mirni i veoma vaspitani ljudi. Oni zaista dosta vremena provode po pivnicama ali tamo nikad nisam video da se dogodila neka oštrija svađa, s upotrebom noža ili vatrenog oružja. A nikad nisam ni video naoružanog Čeha, osim vojnika i policajca. Događaju se svađe ali se nikako ovim povodom ne može govoriti o nekakvoj ratobornosti. Ako ima neke velike greške onda su to previše blagi zakoni o držanju oružja, koga se onda sasvim lako mogu dočepati agresivni i psiho-labilni ljudi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...