Nazivi jela koja treba izbaciti iz jelovnika

M.Lazarević, PRAG

Austrijska gastronomija našla se u raljama političke korektnosti zbog „ciganske šnicle“, „negerbrota“...
(ilustracija: naziv koji više neće da se koristi u jelovnicima)

Austijska gastronomija teško odoleva pritisku političke korektnosti zbog naziva jela koji jesu (ili mogu biti) sumnjivi zbog natruha rasizma. Udruženje restoratera u Trgovinskoj komori izradilo je spisak jela s „nekorektnim“ nazivima koje bi ubuduće trebalo izbaciti iz jelovnika.

Po objavljivanju spiska javilo se ne malo kritičkih glasova da ugostitelji preteruju s političkom korektnošću. Prosudite sami.

Medju jela sa „neodgovarajućim nazivom“ uvršteni su, na primer, dosta poznati i popularni kotleti u sosu od paprike „ciganska šnicla“ (zigeunerschnitzel), zatím čokolodni dezert Mohr im Hemd (crnac u košuljici), crni hleb zvani Negerbrot...

crnac u kosulji

Čokoladni desert nekorektnog imena

Nekorektno je i pivo iz Voralberska Mohrenbrau na čijoj je etiketi kudrava glava crnca.

„Suština našeg posla je gostoljubivost i zato u tome moramo davati primer“, objašnjeno je iz ovog udruženja listu Tiroler tagescajtung (Tiroler Tageszeitung).

Kampanja je trebalo da da bude interna stvar restorana ali se stvar ubrzo pročula i počela je da izaziva reagovanja i puni stranice novina. Kao što se moglo očekivati, priliku su iskoristili, pre svih, desno orijentisani političari (to, naravno, ne znači da preterivanja s političkom korektnošću odobravaju svi levičari). Šef ultradesne stranke Slobodni, Hajnc Kristijan Štrase (Heinz-Christian Strache) je u jednoj tv-debati pitao da li će se menjati i naziv operete Johana Štrausa mladjeg Ciganski baron. A pisac Karl Vedinger (Karl Weidinger) je u komentaru u listu Di pres izrazio strah i za sudbinu poznatih nanuk Eskimo sladoleda (ovo nanuk, kažu, moze biti uvredljivo). Ima i medju restoraterima onih koji misle da je njihova organizacija ovaj put preterala sa brigom za političku korektnost.

eskimo_sladoled

Eskimo sladoled, takođe neizvesne budućnosti zbog naziva

„Naša su se strahovanja, nažalost, obistinila. Iako smo od profesionalaca dobili mnogo pozitivnih reakcija, a neki su već i nazive promenili, preplavili su nas rasistička reagovanja novinskih čitalaca“, kaže Gernot Liska iz Trgovinske komore Austrije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...