UKRAJINAC TELEFONIRAO U RUSIJU DA MU POMOGNU OKO POPRAVKE TENKA

ML

Za razliku od drugih ruskih tenkova, Ukrajinci nemaju sa ovim tenkom iskustva pa su zvali rusku fabriku u pomoć, piše u američkom Forbsu
(ilustracija, ruski tenk T-72 B3)

Jedan ukrajinski tenkista telefonirao je ovih dana, zbog pokvarenog ruskog tenka, sektoru tehničke podrške u ruskoj fabrici Uralvagonzavod da bi mu oni pomogli u popravci tenka. O tome piše američki časopis Forbs (Forbes), prema kome su Rusi, među njima i direktor Zavoda, u tome pomogli – nisu, izgleda, prepoznali da govore sa ukrajinskim vojnikom. Svaki rat, pa i ovaj, izgleda ima i onu ljudsku, vedru stranu...

Ukrajinci su dosad tokom ruske invazije – navodno - zarobili oko 200 ruskih tenkova T-72B3 koji spadaju u najnovije i proizvode se u Uralvagonzavodu u Nižnjem Tagilu, piše dalje Forbs. Za razliku od drugih ruskih tenkova, Ukrajinci nemaju sa ovim tenkom iskustva.

I tako je tenkista sa kodnim imenom Kočevnik (Nomad), odlučio da pozove Uralvagonzavod. On i njegovi drugari su potom snimili ovaj razgovor i objavili ga na serveru Jutjub (YouTube)...

Ukrajinac je, istina, "nasukao" ruske kolege ali problemi s tenkom su, kako dodaje Forbs, bili istiniti. On je "kolegama" prijavio da iz tenka curi ulje, kao i kvar kompresora i mehanizma za okretanje kule na tenku.  

Na ruskoj strani u ovom razgovoru učestovao je izvesni Aleksandar Anatoljevič koji, izgleda, nije primetio u Kočevnikovom govoru da na drugoj strani ima ukrajinskog vojnika. I tako je Anatoljevič obećao da će o ovom kvaru informisati konstrukciono odeljenje i da će se obratiti i prozvođaču motora.  

Ukrajinac se potom obratio i direktoru ovog zavoda Andreju Abakumovu koji mu je rekao da probleme tenka podrobno opiše i pošalje mu preko komunikacione platforme Vatsap (WhatsApp).

Tenkista je na kraju Rusima otkrio ko je i poručio im da ubuduće proizvode bolje tenkove T-72. Pobednički je zaključio razgovor sa "Slava Ukrajini", piše u Forbsu.

* * *

Treba objasniti da ukrajinski tenkisti „nemaju iskustva sa ovim modelom tenka“ pošto je uglavnom pravljen za izvoz a modernizovana vertzija (T-72B3) postoji tek od kraja prošle godine.

Najveća ruska fabrika za proizvodnju tenkova isporučila je 1. decembra 2022. novu seriju unapređenih tenkova T-72B3. Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, Uralvagonzavod je unapredio T-72B na nivo T-72B3. Izvori izveštavaju o novoj modernizaciji tenka, novi nivo tenka je T-72B4. Novi nivo predstavlja, pre svega, povećanu oklopnu zaštitu. Prema izvorima, oklopna zaštita T-72B4 je znatno bliža onoj kod trenutno vodećeg tenka T-90M.

T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih bataljona ruske vojske ali daleko od toga da „spada među najnovije“ kako piše u američkom časopisu Forbsu. Iako su sovjetskog standarda, Rusija je uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Proizvodnja ove verzije tenka počela je 1974 godine. Od 1976, T-72 se proizvodi u manjem obimu (u odnosu na tenkove T-64A i T-80 koji su bili osnova Sovjetske vojske) i to prvenstveno za izvoz, objavljuje Vikipedija..

(prim. red) 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...