NAJSTARIJI VISKI NA SVETU JE IZ ZAMKA BLER KASTL U ŠKOTSKOJ

ML

U oktobru će se prodavati na aukciji a znalci očekuju da će cena jedne boce premašiti 10 hiljada funti
(ilustracija, najstariji viski otkriven je u škotskom zamku poznatom po ovom piću, fofo insider.co.uk)

Četrdeset boca viskija, pronađenih lane u zamku Bler Kastlu (Blair Castle) u Škotskoj je, najverovatnije, najstariji sačuvani viski na svetu. Istoriografska istraživanja, kao i datiranje uz pomoć ugljenične metode, pokazali, kako o tome piše BiBiSi (BBC), da taj destilat potiče iz 30 – ih godina 19. veka, kao i da je moguće da je točen kada je zamak posetila 1844. kraljica Viktorija, sa suprugom princom Albertom.

skotsk-zamak-viski-s

Škotski zamak Bler kast gde je pronašeno oko 40 boca najstarijeg viskija na svetu, od čega će 24 uskoro biti ponuđene na aukciji

Slučajno otkrivanje ovog viskija, koji je bio pretočen 1932, izazvalo je uzbuđenje u javnosti u Britaniji jer se 24 boca priprema za aukciju. U oktobru će se prodavati u aukcinoj sali Viski aukčioner (Whisky Auctioneer). Znalci procenjuju da će cena jedne boce premašiti 10 hiljada funti (jedna funta vredi 135,05 dinara).

"Radi se o plemenitom istorijskom viskiju i dokazu vrednom pažnje, o škotskom destilacionom umeću koje će ubuduće teško biti nadmašeno", citira BiBiSi stručnjaka za viski Endžisa Mek Rajlda (Anguse MacRaild) iz destilerske kuće Kit distileri (Kythe Distillery), koji je već probao ovaj viski.

"Viski je pažljivo flaširan i sačuvao je snagu i svežinu uprkos starosti od skoro 200 godina, što je gotovo neverovatno", zaključio je Mek Rajld.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...