KILOGRAM PANAMSKE KAFE PRODAO SE ZA REKORDNIH 10 HILJADA DOLARA!

ML

Proizvođač najskuplje kafe je kompanija u panamskom mestu Ančo, na visini od 1.900 metara nad morem
(ilustracija, Zrna panamske geše su, verovatno, najtraženija zrna kafe na svetu. Sorta je nastala u Etiopiji, zatim je preneta u Keniju, pa u Panamu, gde se sada isključivo i retko gaji)

Panamska kafa je svetski poznata po kvalitetu ali će od sada biti poznata i po rekordnoj ceni. U okviru akcije "Best of Panama" u panamskom mestu Paso Ančo (Ancho) juče je na aukciji prodat kilogram kafe iz roda geša (gesha) za 10.050 dolara. Prema Rojtersu, radi se o nesumnjivo najskupljoj kafi na svetu.

kafa-panama-gessa-s

Panamska geša koja se uzgaja na farmi kafe unutar Nacionalnog parka vulkana Baru

Na tradicionalnoj aukciji, koja se organizuje od 1996, učestovalo je 50 prvoklasnih panamskih kafa koju su procenjivali domaći kao i svetski eksperti. Trideset i šest vrsta poreklom je iz arapskog roda koji se tako naziva iako inače, potiče iz Etiopije. Jedna polovina je prozvedena tkz suvom, a druga mokrom metodom. Ostalih 14 kafa poticalo je iz drugih vrsta.

Proizvođač najskuplje kafe je kompanija Karmen stejt (Carmen Estate) u panamskom mestu Ančo (Ancho) u povinciji Čirikui (Chiriqui), na visini od 1.900 metara nad morem. Kompanija postoji do 1960. Sada joj je vlasnik kineska kompanija Dađang Grup (Dashang Group).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...