KAKO JE KUNDERA DOBIO (SRPSKO) IME I KAKO SU "SRBACI" ĆIRILO I METODIJE OPISMENJAVALI ČEHE

ML

Srpsko ime verovatno je prihvaćeno u Češkoj zahvaljujući kralju Milanu Obrenoviću
(ilustracija, Osim kod nas, Dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Severnoj Makedoniji, izvor fotografije jefimija.tv)

Potpisnik ovih redova, inače, dugogodišnji dopisnik iz Praga, tokom svih tih 20 godina, često je morao da odgovara na pitanje "otkud vam to češko ime (Milan)". A sada, kada je umro slavni češki pisac Milan Kundera, u Srbiji pitaju „otkud tom češkom piscu, srpsko ime Milan"!

Evo odgovora. Što se mene lično tiče, stvar je sasvim jasna i lična - moj otac, koga su negde krajem 20-ih prošlog veka rano odvojili od majke Milane, i dali ga sa deset godina na zanat, mnogo je patio za majkom Milanom i po njoj je kasnije meni dao to ime. A što se tiče Češke, ovo, inače, da bude jasno, zaista jeste prvobitno srpsko ime, a verovatno se odomaćilo u Češkoj zahvaljući srpskom kralju Milanu Obrenoviću (rođen 1854 - Marašešti, 22. avgusta 1854 - umro, Beč, 29. januara, 1901) koji je posle abdikacije vodio veoma burni život u carskom Beču. Čak je uz to ime i išao i dodatak "lepi kralj" (Milan)! Poznata je, inače, anegdota o tome da je cipele u Beču javno brisao novčanicama što su kasnije prihvatile mnoge bekrije u Evropi, a verovatno i šire. Ime Milan danas nose i mnogi drugi Česi, na primer, i Milan Furst, predsednik Udruženja Čeha u Srbiji...

To je, inače, samo od jedna od mnogih starih i dubokih veza Srba i drugih južnih Slovena sa svojom slovenskom braćom na Severu, pre svega preko slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija s Balkana. Opet jedna anegdota u vezi s tim. Došao iz škole u Pragu svojoj kući moj sin Arsen sav veseo i vidljivo trijumfalno raspoložen. Zapitah ga o tome a on mi reče da je odgovarao u školi o Ćirilu i Metodiji. "I kako si ti odgovorio“, upitah. A on kao iz topa, "da su nekad Česi bili divljaci, nisu znali ni da čitaju ni pišu, a onda su došla dvojica ´Srbaka´ (tako često u Češkoj nas nazivaju), Ćirilo i Metodije i naučili su ih da čitaju i pišu i uopšte da budu kulturni".

"I šta je učiteljica rekla na to", zapitah. "Ništa, samo sedi", odgovori mi on. A zaista, šta je mogla da kaže!

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...