BRITANSKI PREMIJER SUNAK ODBIJA DA SE IZVINI ZA KOLONIJALIZAM I TRGOVINU ROBOVIMA

ML

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, podseća ovom prilikom BiBiSi, nikad se dosad nije izvinila za trgovanje robljem. A britanska monarhija je, zajedno s još nekim uglednim evropskim zemljama, bila neskriveni učesnik u međunarodnoj trgovini robljem
("Orijentisati se na istoriju nije ispravni put i nije ono na šta bi trebalo da koncentrišemo energiju", rekao je u sredu britanski premijer na predlog u Parlamentu da se izvini zbog učešća Britanije u trgovini robljem i obaveže na isplatu reparacija)

Britanski premijer Riši (Rishi) Sunak odbio je da se u ime svoje zemlje javno izvini za kolonijalizam i ulogu koju je Britanija imala u trgovini robovima. Na ovaj gest ga je u parlamentu pozvala poslanica Laburističke stranke Ribeiro-Addyo. Sunak je, inače, na premijersko mesto došao kao prvi hinduista azijskog porekla, čija porodica potiče iz Indije.  

"Ne. Mislim da sada treba da se usmerimo na to da razumemo našu istoriju i sve njene etape. A to ne zato da bismo bežali od toga nego da bismo osigurali da imamo društvo koje je inkluzivno i tolerantno prema ljudima svakog porekla", odgovorio je premijer, prenosi BiBiSi (BBC).

"Orijentisati se na istoriju nije ispravni put i nije ono na šta bi trebalo da koncentrišemo energiju", reagovao je dalje premijer na predlog poslankinje da se izvini za bespravlje prema Indusima i obaveže na isplatu reparacija.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, podseća ovom prilikom BiBiSi (BBC), nikad se dosad nije izvinila za trgovanje robljem. A britanska monarhija je, zajedno s još nekim uglednim evropskim zemljama, bila neskriveni učesnik u međunarodnoj trgovini robljem. No, treba pomenuti i da je imala i ključnu ulogu u ukidanju ove trgovine, donevši zakon 1833. o ukidanju ropstva.

Prošle sedmice su potomci nekih od najbogatijih trgovaca robljem u Britaniji pozvali vladu da prizna i osudi udeo zemlje u slanju više od 3,1 miliona robova-Afrikanaca preko Atlantika i da donese u vezi s tim program reparacija.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...