NEŠTO VIŠE O DANAŠNJEM NAŠEM GOSTU MILOŠU ZEMANU

ML

Pokazivao je veliko poznavanje prilika na Balkanu i nepristrasnost i objektivnost prema sukobljenim stranama u toku građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji
(Beograd, 30.01.2023 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman potpisali su danas deklaraciju o saradnji u oblasti kulture i osnivanju Češke kuće u Beogradu)

Naš današnji gost Miloš Zeman (rođen 1944)  je treći predsednik Češke koji upravo ovih dana ulazi u istoriju posle dva uzastopna mandata na čelu države.

Prvi - Vaclav Havel (1990-2003.) ostaće nam u lošem pamćenju po tome što je devedesetih, kada je bio na čelu, najpre Čehoslovačke, a onda ubrzo posle podele Federacije, kao predsednik Češke, nije pokazivao nimalo razumevanja za Srbiju koja je tada prolazila kroz najteže razdoblje u novijoj istoriji. Ima ogromne zasluge za svoju zemlju koju je kao lider tzv plišane revolucije, preveo u miru svoju zemlju u demokratiju.

Za njim na čelo zemlje dolazi Vaclav Klaus, autor ekonomskih reformi. U Srbiji ostaće zapamćen, pre svega, po poznavanju i razumevanju srpske stvarnost i problema.

Potom 2013. šef države postaje Zeman, kome je upravo ovih dana istekao drugi mandat (na njegovo mesto dolazi pobednik na nedavnim izborima general u penziji Petr Pavel). On je autor politike koja je dovršila ekonomske reforme i u zemlju dovela veliki broj stranih investitora. Vodio je izrazito proevropsku politiku, zastupao je čak i tezu da ne treba ni Rusiju isključiti iz evropskih integracija.

Kao i Klaus pokazivao je veliko poznavanje prilika na Balkanu i nepristrasnost i objektivnost prema sukobljenim stranama u toku građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Dugo je kao premijer odolevao pritiscima u proleće 1999. i na češku saglasnost za bombardovanje Srbije, bukvalno se čekalo na minut do 12 sati, između 23. i 24 marta, da njegova vlada pod pritiskom da pristanak na to.

Kasnije, kad se privremeno povukao iz politike, kritikovao je javno vladu Mireka Topolaneka koja je među prvima u EU 2008. priznala Kosovo. 

Nije na odmet dodati da se Zeman, inače blistave intelegencije i erudicije, oduvek ponašao kao narodski čovek, rado je posećivao pivnice i razgovao sa običnim ljudima. Istini za volju, znao je i da obilno  konzumira pivo i domaću šljivovice koja se pravi u Moravskoj, što mu je, nažalost, izgleda uticalo na zdravlje

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...