ŽIVOT SA VIŠE ŽENA

Ljubinka Milinčić

Nema, kažu psiholozi, ništa korisnije za psihičko i fizičko zdravlje čoveka (oba pola) od dobre ljubavne veze. Vanbračna ljubav koristi i porodici. U Rusiji više udatih žena nego oženjenih muškaraca

Prošlogodišnje obraćanje predsednika Rusije naciji, u kome je među najveće probleme svrstao konstantan pad nataliteta i predložio program državne podrške parovima sa više dece, vratio je na dnevni red inicijativu predsednika LDPR Vladimira Žirinovskog o tome da se ozakoni mnogoženstvo.

Inicijativa o kojoj Državna duma Rusije nije htela da raspravlja, a političari je pripisivali “klovnovskim ponašanju” ruskog Šešelja, danas se i među ozbiljnim političarima komentariše bez ironije. Virus mnogoženstva koji je došao s Istoka, postaje aktivniji od gripa - objavljuju se knjige, političke partije organizuju okrugle stolove na kojima se diskutuje o toj temi i na kojima se uvaženi deputati Dume, sociolozi i predstavnici kulturnog života ove hrišćanske zemlje, najčešće izjašnjavaju “za”, ne samo rečju, nego sve češće, i delom.

knjiga o mnogož.

nemcov

Boris Nemcov, predsednički kandidat

Od pre nekoliko godina Nemcov je pored zakonite žene s kojom ima odraslu kćer, u vanbračnoj vezi s novinarkom Katjom Odincovom sa kojom ima dvoje dece, a nedavno se pojavila i treća, Irina Karoljova s kojom takođe ima dete. O svim svojim ženama i deci Nemcov vodi računa, provodi s njima godišnje odmore, ide na roditeljske sastanke i - ni od koga ne skriva da ima tri srećne porodice. Nije naodmet naglasiti da njegov nizak rejting kao političara nema mnogo veze s tim.

raisa

Raisa, prva žena Nemcova sa kojom se nije razveo

Ozakoniti mnogoženstvo u Rusiji

“Službena romansa”, kako u Rusiji nazivaju ljubavnu vezu između kolega na poslu, gotovo je postala stvar prestiža - a kad se već pojavi ljubav, tu su i deca. Takve veze se teško raskidaju, pa su (najmanje) dve porodice sve češća pojava.

Poslednji popis stanovništva pokazao je i neke čudne podatke - oženjenih muškaraca je za 67 hiljada manje nego udatih žena! Tako u proseku, na svakog oženjenog mušarca u Rusiji dolazi “nešto više”, od jedne žene! Stručnjaci su to objasnili činjenicom da stalne veze koje po zakonu ne mogu biti verifikovane, žene smatraju brakom, dok se muškarci smatraju oženjenim tek ako su se potpisali pred matičarem.

knjiga o mnogoženstvu

Knjiga o mnogoženstvu

Upravo osećaj obaveze prema drugoj (trećoj, četvrtoj...) porodici, želeo je da ozakoni Žirinovski kad je tražio da se omogući sklapanje više brakova: "Kod nas ima deset miliona žena više nego muškaraca. Vrlo je česta situacija da oženjeni muškarac ima ljubavnicu i dete od nje. Ali ona hoće da se smatra udatom ženom i deca treba da budu zakonito rođena. Zašto da ne zaključi drugi brak? I treći. Žena onda nije samohrana majka, već je udata. A dete je zakonito, ima sva prava, pravo na nasledstvo, brigu, sve. Sadašnji zakon o porodici ne ograničava broj brakova, ali predviđa da se prethodni brak razvede. Svako ima pravo da se ženi, dvaput, triput, ako hoće i sto puta, ali mora svaki put da se razvede od prethodne žene. Zašto? Neka se registruje ako hoće. U tom slučaju će muškarac osećati odgovornost, znaće da je to zakonito dete, zakonita žena, moraće da im pomaže i brine o njima."


Demografska situacija u Rusiji je zaista alarmantna. Svake godine se rađa 300 hiljada vanbračne dece.

žirinovski

Žirinovski

"Za deceniju je to već tri miliona. Tri miliona žena koje nisu udate zato što je otac deteta oženjen. A ako dozvolimo da se registruje drugi brak, tri miliona žena će biti srećno... Moralno je to u redu. A ovako - ni s prvom porodicom ne živi, i tamo se deca muče, ni s drugom ne može da legalizuje odnose. Realno, svaki muškarac u životu ima više žena, kao što žene imaju više muškaraca. Zašto da se to ne legalizuje, rekao nam je Žirinovski.

Ljubavnica i rejting žene

U raspravu su se uključili i psiholozi koji smatraju da je život s više žena vrlo prijatan. Nema, kažu, ništa korisnije za psihičko i fizičko zdravlje čoveka (oba pola) od dobre ljubavne veze. Vanbračna ljubav povećava samopouzdanje. I ma kako bilo čudno, koristi prvoj porodici - poređenje sopstvene žene s novom ljubavnicom, obično podiže rejting žene. Dakle, iako se otvoreno ne izjašnjavaju za predlog mnogoženstva, psiholozi ga indirektno podržavaju.

Diskusije na tu temu vrlo često imaju komičan karakter, ali su podaci o stanju stvari veoma surovi. Na deset ruskih žena, tvrdi se u jednom istraživanju, dolazi tri akoholičara, dva seksualno nesposobna, jedan narkoman i jedan netradicionalno orijentisan muškarac. A zemlja je ogromna, velikim delom nenaseljena. Ukoliko se ne zaustavi pad nataliteta, za nekoliko decenija neće biti dovoljno vojnika da brane njene granice. S druge strane, Kina administrativnim merama ograničava natalitet da bi koliko-toliko sprečila prenaseljenost. A u blizini, treba samo preći granicu, pružaju se ogromni nenaseljeni prostori ruskog Sibira. Kinezi tu granicu i sada prelaze kao jevtina radna snaga, a nije malo onih koji u ne tako dalekoj budućnosti Sibir vide upravo kao kinesku teritoriju.

Rusija u kojoj je prirodna ravnoteža ženskog i muškog stanovništva poremećena ratovima i Staljinovim čistkama u XX veku, nikad nije uspela da je povrati. Posle drugog svetskog rata bilo je 20 miliona žena više nego muškaraca. Danas je taj broj prepolovljen ali s obzirom na drastičan pad nataliteta, ne može da se čeka sledećih 60 godina da se eventualno uspostavi ravnoteža.

Za drugo dete - stan

Država je nedavno pokrenula kampanju za rađanje drugog i trećeg deteta i za to obećala finansijsku podršku majkama sa više dece. Za unutrašnjost Rusije, to je ogoman novac - za drugo dete se dobija toliko da se odmah može kupiti stan. Na pitanje novinara može li se desiti da nesavesni roditelji uzmu novac, a dete odbace, potpredsednik vlade i najverovatnije budući predsednik Rusije, Dimitrije Medvedev nedavno je odgovorio da bi to, naravno, bilo jako loše, ali da je Rusiji potrebno što više dece, pa ako treba, o njima će voditi računa država. Majka je neophodna samo da ih rodi...

U takvoj situaciji tolerisanje mnogoženstva je dosta lako razumeti. Predlog Žirinovskog teško da može biti usvojen u najvećoj pravoslavnoj zemlji na svetu ali od septembra ove godine pojavile su prve “Putinove” bebe. Deca rođena zahvaljući osećaju sigurnosti koji daje finansijska podrška države. I veliki broj te dece je vanbračno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...