U Gelzenkirhenu otkriven spomenik Lenjinu

ML

Lokalne vlasti pokušavale su da spreče postavljanje spomenika ali je to na kraju, u martu, odobrio upravni sud u Minsteru
(ilustracija, Otkrivanje spomenika Lenjinu u subotu)

U zapadno-nemačkom Gelsenkirhenu (Gelsenkirchen) otkriven je u subotu spomenik ruskom boljševičko vođi Vladimru Iljiču Lenjinu koji je postavila ekstremno leva Marksističko-lenjinistička stranka Nemačke (MLPD).

Kako javlja češka agencija ČTK,  dvometarski kip je izliven 1957.  tadašnjoj socijalističkoj Čehoslovačkoj. Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi - pristalica MLPD.

Vlasti Gelzenkirhena, grada od oko 260 hiljada stanovika, poznatog po tome što je u njemu decenijama bila najveća nezaposlenost u Nemačkoj,  pokušale su da spreče postavljanje spomenika, koje je, međutim, na kraju u martu odobrio upravni sud u Minsteru (Munster).

Na otkrivanju spomenika bilo je nekoliko stotina ljudi, a za govornicom se smenjivalo nekoliko njih koji su isticali da je baš Gelzenkirhen pravo mesto za postavljanje ovog sopomenika.

Kako tvrdi ova stranka, to je jedini spomenik Lenjinu na teritoriji nekadašnje Zapadne Nemačke. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...