AFP: Pandemija pogoduje kriminalu

M.L.

Zabrana izlaska je, istina, snizila broj provala u stanove i smanjila džeparoške krađe, trgovina drogom je otežana zbog zatvorenih granica ali zato ubrzano nastaju nove kriminalne grane
(foto, Nemačka je od 16. marta zatvorila svoje granice prema Francuskoj, Austriji, Danskoj, Luksemburgu i Švajcarskoj: Nemačka policija na kontrolnom punktu prema Francuskoj, 15. marta 2020.)

Preprodaja deficitarnih maski, toalet papira i druge sada tražene robe, kao i lažnih zaštitnih maski i vakcina, razne prevare seniora, masovne zloupotrebe dece na internetu... Očito je, kako piše agencija AFP, da se kriminal  veoma uspešno prilagođava i koristi pandemiju za nezakonito i brzo bogaćenje.

Zabrana izlaska je, istina, snizila broj provala u stanove i smanjila džeparoške krađe, trgovina drogom je otežana zbog zatvorenih granica ali zato ubrzano nastaju nove kriminalne grane.

"Zločinci su se veoma brzo dočepali načina kako da iskoriste krizu. Primenili su stare šeme na sadašnju situaciju ili su otpočeli neku sasvim novu kriminalnu aktivnost", navodi evropska policijska agencija Europol. "Kriminalci  su odmah prilagodili poznate obrasce prevara da bi iskoristili strah i nervozu građana Evrope". Prema šefici Europola Katrin De Bol (Catherine de Bolle), zločince u čitavoj ovoj krizi zanima samo kako da iskoriste šansu da zarade još više novca.

Policije u nizu evropskih zemalja beleže pad u tzv tradicionalnom zločinu. U Španiji je od polovine marta, kada je ograničeno kretanje stanovništva, do sada registrovan pad od 50 posto kriminalnih dela u odnosu na isti period lane. U Švedskoj je, na primer, registrovan izrazit pad provala jer su ljudi prinuđeni da stalno ili znatno mnogo više vremena nego dosad budu u svojim stanovima i kućama.

Druga strana medalje jeste procvat raznih drugih grana u kriminalnom podzemlju i aktivnosti koje su u direktnoj vezi s pandemijom. Kriminalci u Britaniji nisu se libili da ukradu i potom preprodaju boce kiseonika iz glavne bolnice u Mančesteru. Naglo je porastao i takozvani sajberzločin. "Zločinci ciljaju na osobe koje preko interneta hoće da kupe razne lekove i drugi zdravstveni materijal. Njima šalju mejlove, nude lažnu zdravstenu pomoć, predstavljaju se čak i kao zdravstveni radnici i varaju tako ove ranjive ljude i ljude u izolaciji", piše u izveštaju britanske nacionalne kriminalističke agencije (NCA). Internet kriminal se, takođe, ubrzano širi u Nemačkoj i Danskoj. Danska vlada je čak javno saopštila da će "koronavirusni kriminal" egzemplarno kažnjavati.

Na talas prevarantskih mejlova upozorila je, takođe, i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) u čije ime kriminalci šalju za svoje mejlove u kojima se, na primer, od žrtava nastoje da izvuku novac ili lične podatke.

Švedska policija preko tamošnjih radio-stanica upozorava na pojačanu aktivnost seksualnih predatora preko interneta, koja cilja na decu i druge maloletnike.

Italijanske policijske vlasti boje se posebno za male preduzetnike, ugrožene krizom. Oni su, naime, ne retko prinuđeni da se za pomoć, posebno kreditiranje, obrate mafiji i tako postaju njene žrtve. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...