Zabrana kretanja i izolacija, opasnost za zlostavljane žene

Aleksandar Manić, Pariz

Tokom druge nedelje sanitarne krize u Francuskoj, saznalo se da je kućno nasilje poraslo za trećinu
(ilustracija, Svake godine, u Francuskoj, muževi i partneri ubiju 130 žena, a više od 200 hiljada žena istrpi nasilje i batine)

Izolacija, prouzrokovana epidemijom korona virusa u Francuskoj, započela je 15. marta i trajaće najmanje do 15. aprila, kako je naznačeno u prefektoralnoj objavi. Postoji mogućnost da će izolacija biti produžena za dve nedelje, videvši da je otvaranje škola predviđeno za 4. maj.

Četiri do šest nedelja izolacije u stanu, u krugu porodice, nisu uobičajeni savremenim ljudima, naviklim na neprekidno kretanje, promene i potrošnju. Prouzrokovani stresom, nervozom i nezadovoljstvom, sukobi mogu da izbiju lako, ali posle uspostavljanja određenih pravila i rutine, sve dolazi na svoje mesto.

fra-virus-nasilje-zene-

Marlen Skjapa, državni sekretar za odnose žena i muškaraca, bori se za žensku jednakost i za smanjivanje nasilja prema ženama u francuskom društvu

Kako zaštiti zlostavljane žene tokom izolacije

Veliki problem i opasnost predstavljaju porodice u kojima je nasilje oduvek bilo prisutno. Najčešće žrtve su žene i one su nalazile olakšanje kada je nasilnik napuštao kuću radi odlaska na posao ili za nekom društvenom aktivnošću. Međutim, zabrana kretanja i izolacija postali su vrlo rizičan period za žene koje žive u uslovima kućnog nasilja.

"Očekujemo najgore“, kazala je Elizabet Liotar, direktorka asocijacije Vifil-SOS žene. „Nasilni muškarci će, u ovim prilikama neprekidne kohabitacije, pronaći izgovor da pobesne i ciklusi nasilja će biti pojačani. Žene i deca će se naći pod neprekidnim pritiskom."

Francuski predsednik, Emanuel Makron, svestan ovog problema, na samom početku je objasnio da će, u saradnji sa Marlenom Skjapom, državnim sekretarom za jednakost žena i muškaraca, biti postavljen poseban sistem za zaštitu žena tokom perioda izolacije.

Već prve nedelje izolacije, asocijacije za pomoć zlostavljanim ženama, primetile su pad broja telefonskih poziva. Uobičajeno je da žene zovu kada muževi napuste kuću. U uslovima izolacije i zabrane kretanja, one imaju smanjene mogućnosti da traže pomoć. Asocijacije ne smeju te žene da nazovu telefonom da ih ne bi izložili dodatnom nasilju. Shodno novim prilikama, 130 asocijacija grupisanih u federaciju Francuska žrtve (France Victimes), odlučile su da preko društvenih mreža daju elektronske adrese na koje žene mogu da se obrate.

fra-zene-virus-sigkuca-

U Francuskoj ne postoji dovoljan broj sigurnih kuća, prihvatilišta gde žene mogu da se uklone od kućnog nasilja

Apotekari, pomoć zlostavljanim ženama

Smatrajući ove mere nedovoljnim, Kristof Kastaner, ministar unutrašnjih poslova, odlučio je da postavi dodatni sistem pomoći zlostavljanim ženama. U dogovoru sa farmaceutskom komorom, od 27. marta, zlostavljane žene će moći da traže pomoć i u apotekama. U slučaju da je sa njima i muž, biće dovoljno da one zatraže "masku 19" i da osoblje apoteke, na osnovu ove ili neke druge lozinke, pozove policiju ili žandarmeriju. Policija u takvim slučajevima reaguje velikom brzinom.

Tokom druge nedelje sanitarne krize u Francuskoj, saznalo se da je kućno nasilje poraslo za trećinu. Asocijacije koje pomažu zlostavljanim ženama, kažu da su novonastale prilike sanitarne krize bitno otežale rad. Naime, kada policija spreči nastavak kućnog nasilja, često se dešava da se ženama ponudi da se sklone od nasilnika i da provedu neko vreme u sigurnim kućama, prihvatilištima ili hotelima. Trenutne prilike ne dozvoljavaju optimalan rad ni državnim strukturama, niti asocijacijama za ovakav smeštaj. Zato je vlada, od Crvenog krsta, zatražila pomoć u pronalaženju slobodnih stanova. Takve stanove država bi zaplenjivala na kratko vreme i tu bi uklanjala zlostavljane žene i decu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...