Za telefoniranje u vožnji – kazna od 1.700 evra!

M.L.

Ovako drakonska kazna uvodi se u Italiji gde je to, inače, najčešći prekršaj
(ilustracija, očekuje se da sledećeg meseca ovu meru usvoji italijanski parlament)

U Italiji se priprema ozbiljno pooštravanje kazni u drumskom saobraćaju. Vozač, koji koristi mobilni telefon prilikom vožnje, biće kažnjen sa 1.700 evra što će, verovatno, biti najstrožija kazna za prekršaje ove vrste u Evropi. Uz to, kažnjenom vozaču će biti oduzeta vozačka dozvola na period od jedne nedelje do dva meseca.

Kako javlja nacionalna agencija ANSA, ovakav zakon se priprema u vladi, posle čega u maju treba da bude usvojen u parlamentu. Telefoniranje za volanom je, inače, u ovoj zemlji, uz prekoračivanje dozvoljene brzine, najčešći prestup i jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih udesa.

Nov zakon se odnosi na korišćenje "smart i drugih mobilnih telefona, noutbukova, tableta i sličnih uređaja". Za one koji ponove ovaj prekršaj predviđena je kazna od čak 2.558 evra i oduzimanje vozačke dozvole na tri meseca. Sada se, inače, vozač koji telefonira tokom vožnje ili piše SMS poruku, u ovoj zemlji kažnjava kaznom od 161 do 476 evra i oduzimanjem bodova iz vozačke dozvole. 

Priprema se, takođe, i pooštravanje kazni za prekršaje u parkiranju. Kazna za parkiranje na mestu rezervisanom za invalide, iznosiće 647 evra, za to će se, takođe, oduzimati bodovi. Oduzimanje bodova je predviđeno i za parkiranje na mestu rezervisanom za elektromobile.

Zanimljivo je da se uvodi besplatno parkiranje za trudnice, kao i da će se povećati se broj parkirnih mesta za roditelje s decom, mlađom od godinu dana.

telefoniranje-u-voznji-

I u Češkoj se priprema drastično povećanjekazni za telefoniranje u vožnnji

Poređenja radi, u Srbiji kazna za telefoniranje u vožnji iznosi 10 hiljada dinara na koliko je povećana pre nešto više od godinu dana. To je neporedivo manje i od ranije kazne u Italiji, a o novoj (1.700 evra) i da se ne govori. No, najgore u svemu je što se i ovako blage kazne - za ovaj prekršaj, koji je uz prebrzu vožnju najčešći vinovnik udesa - retko, gotovo nimalo ne izriču.

Potpisnik ovih redova, koji svoj penzionerski život provodi u Kruševcu, nikad nije video niti čuo da je neko ovde zbog toga kažnjen. Anketirao je nekoliko svojih prijatelja koji, takođe, nisu za to čuli, a jedan se setio da je neki njegov rođak kažnjen i za to, pošto je prethodno zaustavljen zbog prebrze vožnje. Od beogradskih poznanika se moglo čuti da niko od njih nije bio za to kažnjen, mada neki telefoniraju u vožnji, povremeno („kad moraju“), ali znaju da su neki vozači bili kažnjeni za to prilikom policijskih akcija kada se kontrolišu vozila na putu.

Iz Češke, gde sam živeo do jeseni 2013, pamtim da je telefoniranje i fotografisanje u vožnji tretirano kao ozbiljan prekršaj koji je kažnjavan sa 2.500 kruna (oko 100 evra). Ovih dana sam pročitao da se tamo priprema povećanje ove kazne za tri di četiri puta.

Pitanje je da li i koliko naša policija prati iskustva s kaznama u drugim zemljama ali bi bilo dobro da se, bar kad je reč o najtežim prekršajima, upozna sa merama koje se u svetu preduzimaju radi jačanja bezbednosti u saobraćaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...