Nemci najdisciplinovanije plaćaju porez, Balkanci najgori

M. L.

Najbolju ocenu u regionu Balkana dobila Srbija
(ilustracija, poreski šalter u Beogradu)

Nemci najdisciplinovanije izvršavaju svoje poreske obaveze. Visoku disciplinu u tom pogledu pokazuju, takođe, Austrijanci i Kambodžanci. A najgori u tom pogledu su Balkanci.

To proizilazi iz istraživanja bazelskog društveno-ekonomskog instita instituta (Institute of Commons and Economics) čije su rezultate upravo objavile Ujedinjene nacije. Ovaj insttut je u protekle tri godine, kako izveštava AFP,  u saradnji sa univerzitetima i nevladnim organizacijama istraživao navike i disciplinu u izvršavanju poreskih obaveza u 141 zemlji sveta.

Odnos prema plaćanju poreza je ocenjivan u rasponu od jedan do 10. Nemačka je dobila ocenu 7,0, Austrija 6,4... A u regionu Balkana, koji je  najgori na svetu, najbolju ocenu dobila je Srbija (4,1), zatim Crna Gora 3,9 i Makedonija (3,2).

Nemačke vlasti, inače, dosta polažu na to šta o porezima misle poreski obveznici pa se priprema sveobuhvatno istražvanje na tu temu, na prvom mestu o tome da li postojeća poreska opterćenja smatraju za primerena i da li su zadovoljni onime što im država pruža za poreze koje plaćaju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...