Saudijci ne odustaju od gradnje najvišeg oblakodera sveta

M. L.

U saudijskom gradu Džeda gradi se najviša zgrada sveta, visoka preko kilometar, nazvana Džeda Tauer (Jedda Towers), kostaće, s okolnim zgradama, skoro 20 milijardi dolara. Investitor sve teže uspeva da obezbedi ta sredstva ali zasad, uprkos strmoglavom padu cena nafte, niko ne spominje odustajanje od ovog projekta
(foto, gradilište u Džedi)

Saudijci zasad, uprkos sunovratu cena nafte, ne odustaju od gradnje najvećeg nebodera sveta nazvanog po gradu u kome se gradi - Džeda Tauers (Jedda Towers) koja će, zajedno s okolnim zgradama, stajati blizu 20 milijardi dolara.  Zavrsetak gradnje gigantske zgrade, predviđen je za 2019. ali ostaje pitanje da li će zbog pada cena nafte taj rok biti ispoštovan, kao i da li je možda bolje da se projekat zamrzne do boljih dana za ovu zemlju, inače najvećeg svetskog izvoznika nafte.

Sada je najviša zgrada na svetu - Burdž Kalifa u Dubaiju i meri 828 metara. Džeda Tauers premašiće kilometar i biće simbol bogatstva i moći ovog pustinjskog kraljevstva, postojbine islama. U ovom zdanju biće hoteli, kancelarijski prostor, kao i stanovi.    

Džeda Tauers imaće trougano jezgro, iz kojih ce izrastatui tri krila koja će se, rastući u visinu, sužavati da bi se na kraju razdelila.

Uprkos skupoci projekta Saudijci računaju da će ova kula doprineti atraktivnosti ambijenta i razvoju turizma. To je uspelo u Dubaiju u kome je Burdž Kafifa podstakao razvoj celog emirata i postao glavna turisticka atrakcija. Džeda je, inače, velika luka, nedaleko od Meke i Medine, hodočasnih gradova islama, kroz nju godišnje prođe više miliona turista i hodočasnika.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...