Sputnjik, Aleksandra i beogradski Besmrtni puk

Željko Cvijanović, Standard

Besmrtni puk i njegova srpska preteča pokazali su kao je lepo kad su potomci ponosni na pretke, a još lepše kad preci mogu da budu ponosni na potomke
(fotomontaža veb portala Sputnjik: Moskva, maj 2015, Beograd, oktobar 2012.)

Malo je javnih manifestacija koje su poslednjih godina toliko zadivile svet kao Besmrtni puk, akcija koja je 9. maja, na Dan pobede, na ulice gradova Rusije i nekoliko okolnih zemalja izvela milione ljudi. Svako od njih nosio je sa sobom transparent sa fotografijom svog pretka – učesnika u Velikom otadžbinskom ratu. Ove godine, kada je manifestacija održana treći put na nivou cele zemlje, učešće u njoj uzeo je i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je sa fotografijom svog oca u rukama predvodio kolonu od 250 hiljada Moskovljana, odajući počast herojima Velikog otadžbinskog rata.

besmrtnipuk2-s

Defile Besmrtnog puka u Moskvi, 9. maja 2015. posle parade u čast Dana pobede - u sredini predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sa fotografijom svoga oca Vladimira

Manifestaciju Bemsrtni puk inicirali su u maju 2012. godine novinari tv-stanice TV2 u ruskom gradu Tomsk Sergej Lapenkov i Sergej Kolotovkin, zajedno sa svojim prijateljom i sugrađaninom Igorom Dmitrijevim. Tom prilikom glavnom ulicom Tomska šetalo je više od šest hiljada ljudi, noseći više od dve hiljade fotografskih portreta učesnika Velikog otadžbinskog rata. Već sledeće godine Tomsku se pridružilo 120 gradova Rusije, a 2014. manifestacija je održana u 500 gradova u sedam zemalja. Ove godine čak 15 zemalja imalo je svoj Besmrtni puk, uključujući i oslobođene gradove u istočnoj Ukrajini, gde su borci za slobodu bili i na fotografijama i na mestima onih koji su ih nosili.

Da među srodnim narodima postoje strujanja ideja i posebne saglasnosti i u ćutanju, potvrdio je u utorak ruski portal Sputnjik u tekstu I Beograd je imao „Besmrtni puk“. Sputnjik je podsetio na Šetnju zahvalnosti – sećanje na ponosnu Srbiju 2012, održanu oktobra pre tri godine povodom stogodišnjice pobede srpske vojske nad turskom u Kumanovskoj bici, u Prvom balkanskom ratu. Sputnjik je objavio fotografiju jedne od učesnica te šetnje, koja je nosila fotografiju svog pradede, učesnika u Kumanovskoj bici.

aleksandrabrat

Beograd, Šetnja zahvalnosti – sećanje na ponosnu Srbiju 2012 - Aleksandra sa bratom Vladom i fotografijama i ordenjem pradede Vlade 

Sputnjik nije znao da je reč bila o prof. dr Aleksandri Smiljanić, nekadašnjem ministru telekomunikacija i u poslednje četiri godine najagilnijem i najefikasnijem aktivisti protiv prodaje srpskog Telekoma. Prof. Smiljanić, njena tetka i brat sa fotografijom na kojoj je pisalo „Moj pradeda Vlada 1912“ nosili su sa sobom i ordenje koje je u bitkama zaslužio potpukovnik Srpske vojske Vladimir Anastasijević, učesnik Kumanovske bitke.

Sudeći prema trenutku u kome je manifestacija Besmrtni puk dostigla neverovatnu globalnu popularnost, poruka današnjeg naraštaja Rusa sa slikama svojih predaka – heroja jeste da su i sami spremni da se bore za slobodu svoje otadžbine. Da „iver ne pada daleko od klade“, pre tri godine na isti način potvrdila je i prof. Smiljanić, koja se veoma aktivno bori protiv otuđenja srpskih privrednih resursa, dokazujući da je delo njenog pradede Vlade i dalje živo i da ga takvim drže njegovi potomci. Lepo je kad su potomci ponosni na pretke, ali je još lepše kada preci mogu da budu ponosni na svoje potomke.

aleksandrapradeda 4

Na staroj fotografiji je Vladimir Anastasijević, potpukovnik srpske vojske kako obavlja smotru 24. artiljerijskog puka na Pirotskoj tvrđavi, označen strelicom iznad koje piše "Moj pradeda Vlada 1912"

Pišući o tome, Sputnjik je podsetio na reči direktora Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Konsantina Nikiforova, koji je nedavno gostovao u Beogradu. Nikiforov je tom prilikom rekao da su „Srbi mali narod sa mentalitetom velikog naroda“. „Odlazak srpskih vojnika na paradu u Moskvu, prisustvo predsednika Nikolića na paradi, organizovan prenos parade na Trgu republike i prisustvo nekoliko hiljada ljudi tom događaju, obeležavanje stradanja Srba u Jasenovcu ili Kragujevčana u Šumaricama, kao i šetnja 2012. godine za pobednike u Kumanovskoj bici – potvrđuju istinitost reči ruskog akademika“, konstatuje Sputnjik. (Ž.C.) 

Objavljeno: Standard, utorak, 12 maj 2015 21:59

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...