"TAMIFLU" OPASAN ZA NEZARAŽENE !

Nataša Jokić

Zdravstevene vlasti svih evropskih zemalja upozoravaju gradjane da ne kupuju “Tamiflu” preko Interneta, niti u apotekama ako nemaju virus “svinjskog gripa”

Švajcarski lekari i apotekari upozoravaju: lek "Tamiflu" koji se pokazao efikasnim protiv svinjskog gripa ne sme da se uzima bez odluke lekara, niti preventivno ukoliko pacijent nije zaražen virusom. Ukoliko osobe koje nisu zaražene uzmu lek "na svoju ruku" misleći da se time štite da ne dobiju virus – varaju se. "Ukoliko nezaražena osoba uzme "Tamiflu" – virusi otporni na ovaj lek mogu da se razviju i dovedu do velikih problema. Lekari su upozoreni, nema govora da se ovaj lek prepisuje nekome ko ima kijavicu”, saopštila je “Farmasuis”.


Tamiflu - falsifikati (izvor: loranablog.wordpress.com)

Zdravstevene vlasti svih evropskih zemalja upozoravaju gradjane da ne kupuju “Tamiflu” preko Interneta. Ovakva prodaja ovog leka, bez recepta, je ilegalna i niko ne može da garantuje kupcu da lek nije lažan. On se najčešće kao i drugi lekovi proizvodi u ilegalnim laboratorijama širom sveta (uglavnom u Aziji), a čak kada sastojci i odgovaraju originalnom leku – njihova proporcija je pogrešna i lek je zato sasvim neefikasan. Od kada se u Meksiku pojavio svinjski grip, ponude na Internetu su se umnožile a cene skočile bez ikakve garancije o autentičnom poreklu, iako ambalaža i oblik izgledaju kao “pravi”.


Lek Tamiflu (izvor: commons.wikimedia.org)

Uprkos upozorenjima, u švajcarskim apotekma spektakularno je povećana prodaja leka “Tamiflu”. Reporeteri švajcarske TV TSR uvereli su se da ga je moguće kupiti bez recepta; na železničkoj stanici u Ženevi u apoteku dolaze putnici iz raznih zemalja samo da bi kupili Tamiflu.

“Ne možemo da prodajemo lek bez recepta, ali šta da radite kada vam dodje čovek iz Španije koji je toliki put prevalio da bi ga kupio i poslao svojoj rodbini u Meksiko“, ispričao je pred kamerama apotekar iz Ženeve.

Francuski ogranak švajcarske firme "Roš" saopštio je da su francuske zdravstvene vlasti odlučile da više ne snabdevaju apoteke i kupce na veliko u Francuskoj lekom "Tamiflu". Posle pojave prvih slučajeva svinjskog gripa na teritoriji Francuske, ministarstvo zdravlja u ovoj zemlji odlučilo je da se sve zalihe leka čuvaju za bolnice u slučaju da dodje do dramatičnog proširenja epidemije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...