FAJZER UČETVOROSTRUČUJE CENE VAKCINA

ML

Američka vlada sada plaća kompaniji Fajzer oko 30 dolara za jednu dozu vakcine protiv kovida-19, a kompanija namerava da poveća cene svojih vakcina na 110-130 dolara
(ilustracija, Računa se, kako javlja Rojters, sa poskupljenjem vakcina od čak 400 posto!)

Farmaceutska firma Fajzer (Pfizer) namerava da, kad se završi program kupovine američke vlade, poveća cene svojih vakcina protiv kovida -19 na 110-130 dolara za jednu dozu, saopštila je izvršna direktorka kompanije Angela Lukinova. Računa se, kako javlja Rojters, sa poskupljenjem od čak 400 posto!

Američka vlada sada plaća kompaniji Fajzer i njenom partneru BioNteh (BionTech) za jednu dozu vakcine oko 30 dolara. Iduće godine, kada okonča vanredno stanje u javnom zdravstvu, tržište  vakcinama prebaciće se na osiguranje.

Lukinova je Rojtersu izjavila da će vakcina, koju vlada sada plaća svim Amerikancima, biti besplatna za sve ljude koji imaju privatno ili državno (tj plaća ga država) osiguranje. Zasad nije još jasno kakav će pristup imati ljudi u SAD koji nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje, a takvih tamo nije malo.  

Analitičari i investitori očekuju da će se godišnje u svakom slučaju prodavati mnogo više doza nego što se do nedavno pretpostavljalo usled slabije tražnje za vakcinama. To, prema njima, znači da će i proizvođači moći da povećaju cene i tako ispune svoje planove za 2023. Čini se da će oni u svakom slučaju - biti dobitnici.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...