Francuska posle stupanja na snagu zakona o obaveznoj vakcinaciji: prodato oko 300 hiljada lažnih vakcinalnih pasoša

Nataša Jokić, Strazbur

Ovi vakcinalni pasoši bili su lažni ali istovremeno i autentični - izdavani su preko interneta uz potvrde lekara čija su profesionalna dokumenta piratirana
(ilustracija, Osoblje obezbeđenja proverava zdravstvene propusnice za kovid-19 da bi se pristupilo božićnom sajmu u Strazburu, istočna Francuska, 3. decembra 2021.)

Ministar zdravlja Francuske Olivie Veran najavio je da će u naredne dve nedelje biti poništeno oko 300 hiljada vakcinalnih pasoša koji su prodavani preko interneta. Ovi vakcinalni pasoši bili su lažni ali istovremeno i autentični - izdavani su preko interneta uz potvrdu lekara čija su profesionalna dokumenta piratirana.

Medicinske službe alirmirala je činjenica da je jedan lekar vakcinisao i deset hiljada ljudi na osnovu čega su im izdati vakcinalni pasoši. Kada je ministarstvo pozvalo lekara da proveri podatke – ispostavilo se da on uopšte ne vakciniše pacijente.

Hapšenje kradljivaca podataka

Samo u oblasti grada Liona izdato je oko 62 hiljade ovakvih vakcinalnih pasoša. Istraga je došla do ovog otkrića nakon prijava jedne medicinske sestre i jednog lekara iz lokalnog zdravstvenog osiguranja koji su primetili da su njihovi profesionalni nalozi piratirani.

Policija je uhapsila 13 lica vezanih za ovu prevaru, starih između 22 i 29 godine. Optuženi su za banditizam i kriminalno udruživanje jer su ukrali podatke 35 lekara i mogu da budu osuđeni na kazne do pet godina zatvora.

Eksplozija prodaje lažnih vakcinalnih pasoša mogla se očekivati kada je pre dve nedelje stupio na snagu zakon o faktički obaveznoj vakcinaciji kojim se ukida potvrda o negativnom testu kao dovoljna za slobodno kretanje.

Ko ima pravo na lečenje?

Ministarstvo će sada u više etapa dezaktivirati sva ova dokumenta. Građane, koji su ova dokumenta kupili preko interneta, ministarstvo zdravlja ne smatra žrtvama u slučaju da su se zarazili virusom kovid-19  – rekao je francuski ministar zdravlja.

Ministar će verovatno morati da precizira šta znači ova izjava jer je pre mesec dana veliku polemiku izazvala izjava njegovog saradnika i visokog funkcionera zdravstvenih vlasti dr Martina Hirša da lekari, navodno, treba da odbiju da leče nevakcinisane pacijente koji su „sami krivi“ što su se zarazili.

Burne reakcije u javnosti usledile su zbog činjenice da se masa uredno vakcinisanih zarazila sojem omikron, ali i zbog gneva lekara koji su dr Hirša podsetili da nemaju nameru da iznevere Hipokratovu zakletvu po kojoj oni ne prave razliku među pacijentima.

Za vakcinisane osobe danas se ukida obaveza nošenja maske na otvorenom prostoru i obaveze preduzeća da organizuju rad preko interneta kada god je to moguće. Od 16. februara biće ukinuta ograničenja za sportske i kulturne  sale i događaje.

Zdravstvene vlasti potvrdile su da se polako smanjuje broj zaraženih uglavnom sojem omikron. Lekari, međutim, upozoravaju da se ne može sa sigurnošću predvideti kako će se zaraza ponašati posle ukidanja većine ograničavajućih mera.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...