ŠKOTSKA NAPREDUJE U BOJU PROTIV "MENSTRUALNE BEDE"

M.L.

Menstrualna pomagala obezbeđivaće lokalne vlasti, škole i univerziteti
(ilustracija, Škotska postaje prva zemlja na svetu koja je učinila higijenske uloške i tampone besplatne za sve: pristalice ovakve mere proslavljaju 25. novembra 2020, kada je donet zakon)

Sve žene u Škotskoj mogu od danas, tj početka nove sedmice, da dobiju uloške i tampone. Time ova zemlja kao prva u svetu, kako javlja AFP, započinje boj protiv tzv menstrualne bede tj stanja kada žene ne mogu sebi dozvoliti da kupuju redovno ova higijenska sredstva.

Ovaj zakon usvojio je škotski parlament još 2020. Menstrualna pomagala obezbeđivaće lokalne vlasti, škole i univerziteti. Najbliže distrbuciono mesto nalaziće se preko specijalne aplikacije za mobilne telefone PikiMajPeriod (PickMyPeriod)

"Obezbeđivanje pristupa besplatnoj higijenskoj zaštiti ima temeljni značaj sa stanovišta ravnopravnosti i dostojanstva", istakla je u saopštenju za štampu ministarka za društvenu pravdu Šona (Shona) Robison. "To je još od većeg značaja u vreme kada ljudi moraju donositi teške odluke u krizi životnih troškova", dodala je ona.

Stopa inflacije u Britaniji se bliži granici od 10 posto. To je za štedljive Škote i Engleze mnogo, utoliko više što najviše rastući računi za energiju pogađaju najviše najsiromašnije.

Prema jednom istraživanju iz maja 2019, čak više od polovine (tojest 52 posto) od hiljadu anketiranih devojaka od 15 do 17 godina izostajalo je iz škole u vreme kada su imale menstruaciono krvarenje. Besplatna higijenska sredstva za menstruaciju obezbeđuju zasad škole i fakulteti u Francuskoj i na Novom Zelandu. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...