UMRLA U 118-OJ GODINI NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU

ML

Sada je najstarije ljudsko biće 115-godišnja Marija Branias, Španjolka rođena 4. marta 1907. godine
(ilustracija, Na ovoj fotografiji snimljenoj 10. februara 2021. godine, sestra Andre, najstarija francuska i evropska državljanka, moli se u invalidskim kolicima, uoči svog 117. rođendana)

U 118-oj godini juče je umrla francuska monahinja, sestra Andre koja je od prošlogodišnjeg aprila bila najstarije ljudsko biće na svetu. To je AFP-u saopštio sinoć portparol ove starice. Interesantno je da rekord po dužini života drži i dalje jedna druga Francuskinja - Žana Kalman (Jeanne Calment) koja je umrla 1992. u 122-oj godini.

Sestra Andre je umra u noći između ponedeljka i utorka u snu u domu penzionera u Tulonu, na jugu Francuske.

"Umrla je u dva sata ujutro. To je tužno ali je za nju to bilo oslobođenje - htela je da se pridruži svom pokojnom bratu koga je obožavala", izjavio je ovim povodom glasnogovornik fracuske zajednice domova za stare David Tavela (Tavella).

Sestra Andre, u građanskom životu Lusila (Lucile) Randon, postala je najstarije ljudsko biće lane 19. aprila kada je umrla 119-godišnja Japanka Kane Tanaka. Sestra Andre je tada izjavila da je u životu drže najviše rad i vera.

"Radila sam do 108. godine", izjavila je ova monahinja koja je radila u bolnici, brinula se za decu i siročiće, a u domovima za stare brinula se za stare od kojih je svih - bila starija.  

Sestra Andre rođena 11. januara 1904. tj deset godina pre Prvog svetskog rata. A živela je 118 godina i 340 dana.

Po smrti Randonove, sada je, po agenciji DPA, najstarije ljudsko biće 115-godišnja Marija Branias (Maria Branyas), rođena 4. marta 1907. Ova Španjolka živi skoro 20 godina u domu za stare u mestu Olot u Kataloniji, a 2020. je prebolela kovid-19.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...