Svetski mediji opet o epidemiji kovida: Ponovno otvaranje Kine izaziva strah i nedoumice

Priredila N.J.

Neki strahuju da će priliv posetilaca iz Kine, pogođene zarazom, „stvoriti nove opasnosti za veliki deo sveta, dok drugi ističu da su kineski turisti, najveći pokretač industrije na globalnom nivou i da su potrošili u proseku 250 milijardi dolara godišnje u pet godina koje su prethodile pandemiji“
(ilustracija, Kinezi u Parizu: Turisti iz Kine daju najveći doprinos svetskom odlaznom turizmu)

Nakon napuštanja svoje politike „nula kovida“, Peking je najavio da ublažava uslove vezane za putovanja u inostranstvo. Dok je Kina pogođena zarazom bez presedana, nekoliko zemalja, sa Japanom na čelu, zabrinuto gledajući na ovaj potencijalni priliv turista, preduzelo je ograničavajuće mere – piše francuski Kurie Enternasional prenoseći svetske medije.

Posle tri godine, Kina će se ponovo otvoriti svetu. Kineski državljani će od 8. januara ponovo moći da podnose zahteve za pasoše kako bi putovali u inostranstvo. Istovremeno, objašnjava kineski sajt na engleskom jeziku Global Tajms, biće ukinuti obavezni karantini za sve koji uđu na kinesku teritoriju. Stranci će samo morati da pokažu negativan PCR test, dodaje Saut Čajna Morning Post.

kineski-turisti-s

Nekoliko zemalja, strahujući od širenja epidemije iz Kine, odlučilo je da uvede nova ograničenja za kineske putnike

Porast putovanja ali i ograničenja

„Samo pola sata od objavljivanja ovih novih mera, pretrage za putovanja u inostranstvo su porasle“, izveštava dopisnik amerčke televizije CNBC iz Pekinga, oslanjajući se na podatke sa Trip.com.

Prema agenciji Tongcheng Travel iz Hong Konga „pretraga u realnom vremenu za inostranim kartama porasla je za 850 odsto nakon ovih najava, dok su se pretrage za vize povećale deset puta“, piše Saut Čajna Morning Post.

Bi-Bi-Si potvrđuje ovu žurbu da rezerviše putovanja u inostranstvo, posebno pošto Lunarna nova godina počinje 22. januara.

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe najavilo da će biti ukinuto ograničenje broja dnevnih letova, napominje Global tajms. Predstavnik Korean Air-a rekao je za Saut Čajna Morning Post da će se broj njegovih letova između Kine i Južne Koreje povećati sa 9 nedeljno u decembru na 15 u januaru. Singapur erlajns će nastaviti letove za Peking 30. decembra, prekinute od 2020. godine.

Moglo bi se reći da su sabrani svi uslovi za brzi oporavak turizma, da nekoliko zemalja, strahujući od širenja epidemije iz Kine, nije odlučilo da uvede nova ograničenja za kineske putnike.

Japanski premijer Fumio Kišida je od utorka, 27. decembra, najavio da će im po dolasku u Japan biti nametnuti kovid testovi i da će svako ko bude pozitivan biti u karantinu tokom sedam dana, precizira Japan tajms. Ovo su prva ograničenja koja su preduzeta od oktobra i ponovnog otvaranja granica arhipelaga, napominje list, zaključujući da će ove mere "pogasiti nade onih koji se klade na priliv kineskih turista tokom novogodišnjeg perioda".

Korist i šteta od kineskih turista

U međuvremenu, japanska vlada je zatražila od tri avio-kompanije iz Hong Konga da obustave letove za Saporo (Hokaido), Fukuoku (Kjušu) i Nahu (Okinava), prenosi Saut Čajna Morning Post. Biće dozvoljeni samo direktni letovi do aerodroma Narita i Haneda, Tokio, Osaka i Čubu.

Malezija i Indija su takođe najavile „pooštrena pravila za putnike iz Kine“, navodi sajt Ejša Fajnenšel. Sjedinjene Države takođe razmatraju preduzimanje mera koje bi mogle biti inspirisane „japanskim i malezijskim modelima“, navodi Vol Strit Džornal. Američki list navodi da se varijante Omikrona „trenutno šire među 1,4 milijarde stanovnika Kine“ i da to podstiče „strah da bi Kina mogla da izveze nove sojeve“ virusa.

Ipak, mnogi odbijaju da se liše dobiti koju potencijalno predstavlja kineski turizam. Zbog toga su, objašnjava Vol Strit Džornal, „osećanja pomešana“ pred ovim „iznenadnim ponovnim otvaranjem“. Neki strahuju da će priliv posetilaca iz Kine, pogođene zarazom, „stvoriti nove opasnosti za veliki deo sveta, koji je odlučio da živi sa virusom“. Dok drugi ističu da su kineski turisti, najveći pokretač industrije na globalnom nivou, „prema podacima Ujedinjenih nacija, potrošili u proseku 250 milijardi dolara svake godine u pet godina koje su prethodile pandemiji“, prenosi u pregledu medija Kurie Enternasional.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...