EVROPA NA UDARU NAJSMRTONOSNIJEG PTIČJEG GRIPA U ISTORIJI

ML

Evropski ured za bezbednost hrane na traženje Evropske komisije, razmatra mogućnost vakcinacije živine
(ilustracija, veterinari na zaraženoj farmi: U Francuskoj je početkom ovog meseca registrovana 91 zaražena farma a krajem meseca već preko 200, prenosi AFP)

Evropa već nešto više od godinu dana prolazi kroz najsmrtnosniju epidemiju ptičjeg gripa u svojoj istoriji. U zaraženim farmama stradalo je dosad najmanje oko 50 miliona komada živine, a s početkom zime intenzitet virusa se, kako javlja Evropski ured za bezbednost hrane (EFSA), udvostručio tako da se očekuju mnogo više brojke gubitaka.   

Stvarni gubici kokoši, patki i ćurki su još veći jer navedeni ne obuhvataju preventivno uništavanje zdrave živine u okolini ognjišta zaraze. Od lanjskog oktobra do septembra ove godine ptičji grip se pojavio u čak 37 evropskih zemalja. Raširio se odatle i u Severnu Ameriku, a registrovan je u Ekvadoru i na Galapaškim ostrvima.

U Evropi virus nije nestao ni u slobodnoj prirodi i naneo je i velike štete kolonijama morskih vrsta. Ujesen je pojačana zaraza registrovana na farmama gde je broj zaraženih ptica bio veči za 35 posto nego u istom periodu lane.    

Sada su na najvećem udaru ove zaraze Francuska, Britanija i Mađarska. U Francuskoj je početkom ovog meseca registrovana 91 zaražena farma a krajem meseca već preko 200, prenosi AFP saopštenje Ministarstva poljoprivrede.

EFSA na traženje Evropske komisije razmatra mogućnost vakcinacije živine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...