Kipar: Otpuštaju se nevakcinisani sveštenici

M.L.

Prema arhiepiskopu Hrizostomu Drugom, 27 od 123 pravoslavnih sveštenika na Kipru nije vakcinisano
(ilustracija, Kiparski arhiepiskop Hrizostom Drugi)

Kiparski pravoslavni arhepiskop Hrizostom Drugi saopštio je danas da će privremeno otpuštati sveštenike koji odbijaju da se vakcinišu protiv kovida 19 ili istupaju protiv vakcinacije. O tome je danas informisala agencija AFP.

Ove mere bi se mogle odnositi na oko 10 posto pravoslavnih sveštenika na ovom ostrvu. Sa odbijanjem vakcinacije protiv koronavirusa među pravoslavnim sveštenicima suočava se i pravoslavna crkva u Grčkoj.

Prema arhiepiskopu Hrizostomu Drugom, 27 od 123 pravoslavnih sveštenika na Kipru nije vakcinisano. Deo njih ima za to i određene zdravstvene razloge.

Od juče suspenzija preti najmanje dvanaestorici sveštenika. Mere protiv njih trajaće tri meseca, a arhiepiskop ih može produžiti, ukoliko sveštenici i dalje odbijaju vakcinisanje. Sveštenicima koji nastave s tim preti oduzimanje svešteničke funkcije.

Prema arhiepiskopu, oni koji odbijaju vakcinu "imaju za to sebične razloge i loše utiču na vernike". Dodao je "da nema presedana da sveštenici ne slušaju svog episkopa".

No, nevolje s vakcinisanjem sveštenika imaju, kako piše AFP, i druge pravoslavne crkve na Mediteranu. Veoma niske procente vakcinisanosti imaju i monaške zajednice na Svetoj gori u Grčkoj.

"Samo 30 posto od 1.700 monaha na Gori Atos je vakcinisano", saopštio je zastupnik civilne uprave u monaškom arealu koji je istakao da je od početka epidemije umrlo od korona virusa najmanje 40 monaha. U grčkoj populaciji, inače, vakcinisanost je veća za više od dva puta i iznosi oko 68 posto.

Grčka pravoslavna crkva je vakcinaciju, inače, podržala javno i mobilnim timovima vakcinatora ustupala terene ispred crkava. Nekoliko pravoslavnih vladika zapretilo je i javno suspenzijom sveštenicima koji odbijaju i dalje da se vakcinišu. Istovremeno je ova crkva javno, oštro kritikovala mere kojima se ograničavaju javne bogoslužbe i druge verske ceremonije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...