ZAŠTO BRITANSKI LEKARI SVE ČEŠCE ZABORAVLJAJU INSTRUMENTE U TELIMA PACIJENATA

ML

Između aprila 2021. i marta 2022. ovakvi drastični slučajevi desili su se čak 291 put
(London, 4. decembar 2022, ispred Dauning strtita protest zaposlenih u hitnoj pomoći)

Preopterećenost britanskog zdravstva, koje je smatrano jednim od najboljih na svetu, sve više se, kako piše agencija DPA, izražava i u tome što doktori, prilikom operacija, sve češće zaboravljaju instrumente u telima pacijenata. Između aprila 2021. i marta 2022. ovakvi drastični slučajevi desili su se čak 291 put što je izrazito više nego ranijih godina. Podaci tamošnjih zdravstvenih vlasti pokazuju da je pre 20 godina u istom vremenskom razdoblju ovakvih slučajeva bilo za 156 manje.

Najčešće se u telima pacijenata ostaju tamponi i zavoji. Ali, događa se da lekari zaborave i skalpele i burgije što onda traži i dodatne operacije radi uklanjanja instrumenata..

Britanski zdravstveni sistem NHS bio je, inače, još pre epidemije kovida -19 smatran za hronično podfinansiran tj bez dovoljnih novca. Ali sada, usled pandemije i visoke inflacije, situacija, prema agenciji DPA, postaje katastrofalna. Zbog malih plata i sve težih radnih uslova sve češce štrajkuju medicinske sestre i tehničari.

Usled nedostatka personala zdravstvene službe u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj su proglašavale već više puta vanredna stanja. Šef Saveza lekara koji rade u hitnoj pomoći V. Britanije Adrian Bojl (Boyle) nedavno je upozorio da zbog kašnjenja u hitnoj pomoći umire svake sedmice čak oko 500 ljudi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...