RUMUNIJA GRADI NAJVEĆU VOJNU BAZU NATO U EVROPI

ML

Ukupno će baza imati površinu od 3.000 hektara i smeštaj za oko 10 hiljada ljudi
(ilustracija, maketa nove najveće NATO baze u Rununiji, foto, https://frontnews.eu/en/news/details/76436)

Rumunija je započela radove na proširenju baze Severnoatlantske alijanse (NATO) u blizini luke u Konstanci, na obali Crnog mora. Planira se, kako javlja Balkan insajt (Insight), da bi baza trebalo da ima posadu od oko 10 hiljada ljudi. Po prostranstvu, biće veća od one u Ramštajnu (Nemačka) pa tako i najveća baza zapadne Alijanse u Evropi.   

Sa ovom bazom veoma će porasti značaj Rumunije u okviru NATO jer rat između Rusije i Ukrajine odvija se u blizini od nekoliko stotina metara tj s druge strane Dunava (Kad se pogleda malo bolje na mapi, jasno se vidi koliko nam je to blizu).

mapa-nato-baza-s

Položaj NATO baze na rumunskoj obali Crnog mora, koja će biti najveća u Evropi (mapa, https://uwidata.com/11448-the-american-militarization-of-romania-and-black-sea-security/ )

Rumunska vlada će najpre izgraditi pristupne puteve ka bazi i električnu mrežu velikog kapaciteta. Samo ova dva posla koštaće oko 2,7 milijarde dolara. Baza će nositi ime nacionalnog junaka Mihaila Kogalniseanua. Rumunija će ustupiti Alijansi 2.400 hektara za bazu po ceni od 5.500 evra za hektar (vlasnicima će biti isplaćena ta cena).

Gradiće se stanovi i za samce, kao i za one zaposlene u bazi sa porodicama. Tamo će se za njih sagraditi trgovine, bolnice, škole, dečje jasle... sve što je neophodno za život u ovom novom budućem NATO gradu.

Ukupno će baza imati površinu od 3.000 hektara. Na aerodromu će se izgraditi nekoliko pista za avione, helikoptere, bespilotne dronove, kako za vojne tako i za civilne potrebe. Takođe i hangari za održavanje, skladišta pogonskih goriva. Po svemu biće to daleko najveća NATO baza u Evropi - dosad najveća, američka baza u Ramštajnu (Ramstein) u Nemačkoj pruža se na "svega" oko 2.000 hektara 

Rumunija će tako postati još značajnija zemlja za NATO. Već sada je ključna za operacije u crnomorskom regionu. Kroz ovu zemlju je od početka rata u Ukrajini prošlo mnogo hiljada američkih vojnika u raznim bezbedonosnim misijama i vežbama. Bukurešt, inače, već duže vreme insistira na što užoj saradji u NATO, posebno sa SAD, naročito od pre dve-tri godine zbog rata u Ukrajini i zbog pojačane konfrontacije Rusije i NATO.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...