ISTRAŽIVANJA: VEĆINA RUSA (JOŠ) NE VIDE OSTVARENJE CILJEVA U UKRAJINI

ML

Prema ovom istraživanju, više od dve trećine Rusa, tačnije 68 posto, smatra da zemlja ide u pravom smeru, a 56 posto vojne operacije ocenjuje za uspešne
(ilustracija, portal Moskva tajms, uređuje se u Holandiji a pristup sadržaju je zabranjen u Rusiji)

Skoro tri petine Rusa ne uspevaju da navedu koje je ciljeve predsednik Vladimir Putin ostvario u Ukrajini, saopštio je juče server "Moskovski tajms" " (The Moscow Times – pristup ovom sajtu su ruske vlasti blokirale od 15. aprila 2022. a vlasnik glasila je urednike preselio u Amsterdam. Moskva tajms je 17. marta 2023. saopštio da ga je rusko ministarstvo pravde proglasilo „stranim agentom“ - izvor: en.wikipedia.org), pred najavljeno za danas njegovo istupanje o stanju u zemlji.

rus-moskva-gradjani-s

Stanovnici Moskve

Rusi u većini izražavaju podršku ratu protiv Ukrajine i smatraju ga uspešnim. Ali, istovremeno, većina njih od 58,9 posto, nije ustanju da navede nijedan cilj koji je postignut tokom dve godine rata. 

U ovoj grupi od skoro tri petine anketiranih nalaze se oni koji "nisu uspeli da odgovore" (35,8), kao i oni (23,1 posto) koji su rekli da nije ostvario nijedan cilj.

Putin je februara 2022, prilikom ulaska ruske vojske u Ukrajinu, oglasio da namerava da postigne "denacifikaciju" i "demilitarizaciju" Ukrajine koja je dopustila sebi "genocide" u Donbasu u Ukrajini. Dve godine posle toga, cilj u vidu "denacifikacije" smatra za ispunjenim samo 0,9 posto Rusa, a "demilitarizaciju" - 1,5 posto. Oko 2,3 posto smatra da je Putinu "uspelo da predstavi snagu Rusije svetu". A 2,2 posto smatra da je on "zaštitio" žitelje Donbasa, dok manje od jedan posto priznaje da se "oko Putina okupio narod".   

Iz ovog istraživanja proizlazi da Rusi smatraju rat protiv Ukrajine dobijenim (17 posto je među anketiranim navelo kao cilj aneksiju ukrajinskih teritorija, 10,3 posto smatra da se radi o "oslobođenju" Donbasa, a 6,7 posto o njegovom "pripajanju" Rusiji).

Spajanje ostvarenih ciljeva operacije sa kopneninim dobicima je više karakteristično za stavove žena i starijih ispitanika. Sredovečni su češće  pominjali demonstraciju sile. O potpunom neuspehu više govore ljudi s višim obrazovanjem i oni koji su bliski ili često u društvu emigranata, a najmanje učesnici rata.

Prema ovom istraživanju, više do dve trećine Rusa, tačnije 68 posto, smatra da zemlja ide u pravom smeru, a 56 posto vojne operacije ocenjuje za uspešne. Sada 71 posto ocenjuje da se "rat produžava". To je znatno više nego u prethodnom istraživanju – 2022, kada je 51 posto njih smatralo da se rat produžava.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...