MAKRON: NIJE ISKLJUČENO ANGAŽOVANJE VOJNIKA NATO U UKRAJINI

ML

Slovački premijer Robert Fico je taj predlog oštro odbacio a Nemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Grčka, Velika Britanije kao i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO – tvrde da „nemaju planove za slanje vojnika u Ukrajinu“
(Pariz, 26.02.2024 - više od 20 evropskih šefova država i vlada i drugih zapadnih zvaničnika na konferenciji podrške Ukrajini)

U okviru pariskih dogovora o pomoći Ukrajini, francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je juče da se "ne može isključiti slanje kopnenih snaga NATO u Ukrajinu". To je, kako podseća AFP, najozbiljnija pretnja Rusiji za slučaj da ne prestane sa zauzimanjem ukrajinskih teritorija. Izvesno je, međutim, da se ne radi o akciji cele Severnoatlantske alijanse (NATO) nego o podršci nekoliko članova koji imaju bilateralne odbranbene ugovore sa Ukrajinom.  

O slanju vojnika NATO u Ukrajinu je, takođe, juče progovorio slovački premijer Robert Fico koji je taj predlog oštro odbacio.

"Bojim se da Zapad ide u Ukrajinu s najgorim rešenjem, u totalnu eskalaciju napetosti. Čak i kad bi me moj stav koštao funkcije predsednika vlade, činio bih sve što mogu da sprečim učešće slovačkih vojnika u ratu u Ukrajini", istakao je on.

Francuski šef države je dodao da su prevaziđeni stavovi da Ukrajini ne treba isporučivati rakete dugog dometa i letilice, "koji su bili vođeni time da se ne naljuti ruska strana. Moramo učiniti sve što je potrebno da bismo ostvarivali naše ciljeve", 

Isrovremeno, on je upozorio na "ekspanzivnost Rusije. Stav Rusije se menja. Nastoji da dobije i druge teritorije tako da predstavlja opasnost ne samo za Ukrajinu i nego i druge zemlje", upozorio je on.

"Znamo da Rusija sprema nove napade, koji bi trebalo da utiču na ukrajinsko javno mnenje", zaključio je Makron.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa nema planova za slanje svojih vojnika u Ukrajinu, javlja Sputnjik.

Članice NATO i Evropske unije saglasne su da neće slati svoje snage u Ukrajinu, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc tokom posete gradu Frajburgu, a prenosi TV En-Ti-Vi.

Češki premijer Petr Fiala i njegov poljski premijer Donald Tusk su na zajedničkoj konferenciji za novinare pred početak sastanka Višegradske grupe rekli da o tome ne razmišljaju. Iste stavove sapštavaju Mađarska i Grčka.

Velika Britanija ne planira da slanje vojnika u Ukrajinu u velikom broju, prenela je agencija Rojters pozivajući se na predstavnika premijera Rišija Sunaka.

„Pored manjeg broja osoblja koji se nalazi u zemlji i pomaže ukrajinskoj vojsci, nemamo nikakav plan za neku veliku operaciju raspoređivanja snaga“, prenela je agencija stav premijera.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...