“Cirkon” iz Barencovog mora pogodio Ural

Petar Popović

Ruska super brza nadzvučna raketa lansirana s broda Admiral Gorškov, a predstoji i slično ispaljivanje projektila s podmornice. Stručnjaci komentarišu da je “cirkon” smrt za grupe brodova s nosačima aviona
(foto, Fregata „Admiral Gorškov“ isplovljava sa raketama „cirkon“, izvor, yandex.ru)

“Cirkon” – ruski raketni projektil šest puta brži u odnosu na zvuk, podoban da ponese nuklearni naboj, uspešno je januara ove godine lansiran s jednog vojnog broda, a sledeće što predstoji jeste da se istovetna raketa “ispali” i s podmornice, objavio je u četvrtak Rojters, oslonivši se na izvore agencije TASS. Tu vest preneli su posle i brojni zapadni listovi.

Ruski projektil lansiran je iz Barencovog mora, s ratnog broda Admiral Gorškov, a cilj u koji je pogodio nalazio se unutar vojno-školskog poligona na severnom Uralu, naveo je TASS-ov izvor.

TASS je naveo da doseg ispaljene rakete nadmašuje hiljadu kilometara. Njena brzina je oko osam Ma (mahova).

cirkon-brod

„Admiral Gorškov“, glavna fregata Severne flote, snimljena u Belom moru sa raketama „koje izgledaju kao ´cirkon´“, kako je javila Rasijskaja gazeta

Jedna iz Putinove kolekcije

Lansiranje “cirkona” obavljeno je prikladno ritmu programa ispitivanja pomenutog oružja.

“Naredni stepen u razvoju projektila trebalo bi da bude lansiranje te rakete s nuklearne podmornice”, naveo je izvor ruske agencije, čija je vest preneta i na Zapadu.

Zapadno interesovanje za ruski projektil je veliko, jer reč je o “celoj kolekciji” ruskih ubojnih noviteta hipersonične brzine, koju je marta 2018. pomenuo predsednik Vladimir Putin. On je naveo da je reč o sredstvima koja lete i devet puta brže od zvuka i pogađaju i ciljeve na kopnu i na vodi.

Saglasno izjavi šefa Kremlja, pomenuta udarna sredstva su “deo nove generacije ruskog oružja, u stanju da pogode bilo koju tačku na planeti i zaobiđu anti-raketnu zaštitu SAD”, naveo je Rojters.

Do ciljeva u SAD za pet minuta

Rojters je pomenuo navod Dmitrija Kiseljova, sa ruske televizije, iz februara 2019. – da, “lansiran sa podmornica, ‘cirkon’ može pogoditi ciljeve u Sjedinjenim Državama za manje od pet minuta”. 

Šef Rusije je pomenuo da takvi nuklearno naoružani projektili mogu biti na podmornicama, i time, vrlo blizu teritorijalnim vodama SAD.

Navodi šefa Kremlja, sledili su u kontekstu reafirmisanih mogućnosti da se jedanput povučeno američko nuklearno oružje vrati, i ponovo rasporedi u Evropi.

Rusija je rekla da neće stupati u staru utrku, već će odgovoriti savremenijim sredstvima.

Putin je izjavio da Rusija prvi put ima ispred sebe period osigurane bezbednosti, zahvaljujući iskoraku u posedovanju super brzog oružja.

Reč je, dabome, o projektilima koji mogu nositi nuklearni razorni naboj.

Zbog brzine u kojoj im nema rivala, ni u arsenalu koji poseduju SAD, ruski projektili su imuni na američke “rakete presretače”, što je kičma klasične PRO.

Američki faktori komentarisali su ruske navode kao “neoriginalnu propagandu”.

Videće se, da li će uspešne probe sa projektilom “cirkon”, i njegovo najavljeno skoro svrstavanje u bojno dežurstvo, uticati na stav određen ignorisanjem ruskih fakata o oružju.

Ne valja mu što je brz

Decembra 2019, ruska državna korporacija za ratnu brodogradnju, izjavila je da je “cirkon” podoban za naoružavanje “svih unapređenih ruskih ratnih brodova koji su u izgradnji”, preneo je TASS.

Prva ispitivanja nove rakete izvedena su 2011. Njeno “aktivno testiranje” započeto je 2015.

U štampi je bilo nagoveštaja da je 2012. projektil čak osmotren i kao naoružanje aviona-bombardera, TU22M3.

“Cirkon” je razvijan “za garantovano nadvladavanje” nosača aviona i avionosnih udarnih grupa i PRO i PVO sistema na lađama, komentarisali su decembra 2019. vojni analitičari Rasijske gazete.

Ideja komentatora RG je da će rusko novo udarno sredstvo, pošto se uvede u raspored (2022.), “izmeniti balans sila na morima”.

Prvo, distanca na kojoj najsavremenija radio-lokacijska sredstva na plovnim objektima mogu “da zapaze” projektil je 20 do 25 kilometara – što “cirkon” preleti “za manje od deset sekundi”.

Drugo, u slučaju da projektil bude otkriven radiolokacionim uređajima na avionima pomorske grupe brodova 150 milja udaljenosti, najnovija raketa-presretač (RIM-174 SM-6 ERAM), sa aktivnom glavom samonavođenja brzine tri i po maha, nije u stanju da pristigne “cirkon”, jer potrebno je da bude jedan i po put brža.

Na stranu, što manevrisanje “cirkona”, zahteva i desetak “raketa-lovaca” da bi se neutralisao taj jedan jedini “projektil-neprijatelj”.

Pun pogodak u svome rodu

Postoji i treće, i četvrto, u objašnjavanju tog “zašto”, ali pokušaj da potpuni laik prenese vojno-tehnički stručne pojedinosti, bio bi neumesan. Jednostavno, stručnjaci se slažu da je “cirkon” konstruktorski i proizvodno ruski pun pogodak.

Rasijskaja gazeta navodi da je “cirkon” već ispitivan na podmornici “projekta 885 jasenj”. Podmornice “tog projekta i projekta 885M osposobljene su da nose krstareće rakete ‘oniks’ i ‘kalibr´”.

“Cirkon” će zameniti “oniks”, “i svaka podmornica projekta 885M biće u stanju da ponese do 40 ‘cirkona”.

Saglasno programu preoružavanja flote, brodogradilišta će proizvesti “osam podmornica projekta 885M, od kojih će prva, K-561 Kazanj biti isporučena floti 2020. a poslednja 2027. godine”, navela je vladina Rasijskaja gazeta (https://rg.ru/2019/12/06/nepredskazuemyj-cirkon-osporit-dominirovanie-avianosnyh-udarnyh-grupp.html).

Veliki preobražaj. Pre trideset godina, neposredno posle razlaganja Sovjetskog Saveza, u zapadnoj štampi se navodilo da je ruska Crnomorska flota, još samo ogromna gomila zarđalog gvožđa.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...