Putin u Rimu i Vatikanu

Petar Popović

Šef Kremlja treći put kod pape Franje i prvi put gost Đuzepa Kontea, ali oba susreta završena s poenima za Moskvu, potencijalno i u Briselu
(foto, Vatican, 04.07.2019 - poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja primio je danas u privatnu audijenciju predsednika Rusije Vladimira Putina: Pope Francis, Vladimir Putin)

Predsednik Vladimir Putin primljen je u četvrtak u Vatikanu kod pape Franje – u već treću audijenciju šefa Kremlja kod duhovnog oca i predvodnika više od milijardu svetskih katolika, među kojima i ruskih.  

Putin je u poseti Vatikanu bio novembra 2013. Primljen je potom na razgovor juna 2015. i vizita ovog leta treća je – što svakako odgovara stremljenju pape da se, mimo brige o stvarima duhovnim, bezmalo još više angažuje oko događaja svetovnih, politički.

Najzad, ako išta podseća na pakao, u vatrenom vrtlogu su, kao u “kotlu”, okolnosti ljudi na zemlji. Imigracije, suša, glad.., milioni duša u vapiju za vodom, hranom i utočištem.

Saglasno ruskim izvorima, papa Franja i Putin “razgovarali su o Siriji i Ukrajini” (Rasijskaja gazeta, Komersant...), ali to je uopštavanje koje ne kaže ništa.

Poglavar Katoličke crkve postojano se interesuje i za stanje hrišćana u Iraku i Siriji, a i za žrtve i tok unutrašnjih previranja u Ukrajini.

Pitanje koje, osim toga, još ni jedan papa, pa ni papa Franja, nije gubio iz vida tiče se hrišćana na zapadu Ukrajine, grko-katolika, koji praktikuju ritual pravoslavlja ali priznaju crkvenu naređenost Rima.

Lvov je iz tih razloga s mnogo više lepih osećanja za Zapad nego za Rusiju. Te i s mnogo uticaja na unutar-ukrajinsko kidanje između EU, NATO i Rusije.

putin-itali-avio-

Rim, 04.07.2019 - predsednik Rusije Vladimir Putin izlazi iz aviona neposredno posle sletanja na rimski aerodrom Fiumićino, na početku jednodnevne posete prestonici Italije

Patrijarh Rusije i papa rimski na aerodromu na Kubi

Ipak, ni jedan prethodni papa (a da se duhovni glavnokomandujući Zapada tokom Hladnog rata, anti-komunistički ostrašćeni Jovan Pavle Drugi i ne pominje) – nije pokazao toliko volje za susrete s političkim liderom pravoslavne Rusije.

Papa nije manje privržen i susretima na vrhu crkava, ali tu nema “statistike” kakva postoji o kontaktima Vatikana i Kremlja.

Susreti pape i patrijarha Kirila, duhovnog predvodnika Ruske pravoslavne crkve, ostali su svedeni na jedan jedini 2016. – mada, taj, nesvakidašnji u svakom pogledu, jer uređen je da bude na ateistički opredeljenoj Kubi, i to na aerodromu te zemlje u Havani.

Samit je ispao tobože “u tranzitu”, ali istorijski je – jer jedini je susret poglavara posvađane zajednice svetskih hrišćana za još malo pa hiljadu godina.

U tom trenutku, posle tri sata razgovora na Kubi, papa i patrijarh su se u jednom ipak saglasili i to kazali izjavom – protiv pogroma nad hrišćanima u Iraku, u Siriji, “i bilo gde u svetu”. 

Sledeći susret pape i patrijarha nije ugovoren, “bio makar i na aerodromu”.

putin-vatikan-konvoj

Vatican, 04.07.2019 - konvoj vozila koja prate ruskog predsednika Vladimira Putina uoči susreta sa papom Franjom u Vatikanu

Darivanje ispred i razgovor iza vrata

Susret Putina i pape Franje usledio je Apostolskoj bibiloteci odgovarajućeg vatikanskog zdanja, i prenošen je na ruskoj i vatikanskoj televiziji. Kratko, dok je trajao protokol. Međutim, produžio se posle na “oko jedan sat” u prisustvu delegacija dve strane, javili su moskovski listovi.

Putin je uručio poglavaru Katoličke crkve darove – “ikonu Petra i Pavla, album o Mikelanđelu, i disk sa filmom Končalovskog Greh”. Moglo bi se tumačiti da je kompozicija poklona izraz ruske poruke o privrženosti obe strane, na kraju istoj veri, hrišćanskoj, i o bliskosti Rusije evropskim kulturnim izvorima.

Pontif je uzvratio sopstvenim darovima gostu. Predao je predsedniku Rusije “medaljon povodom godišnjice Prvog svetskog rata i graviru s prizorom Trga Sv. Petra” – da Putin “ne bi zaboravio Rim”.

Koje od njih su zaokupile pažnju pape Franje i Putina, u četvrtak? Malo je o tome objavljenog.    

putin-papa-vatikan

Vatican, 04.07.2019 - poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja primio je danas u privatnu audijenciju predsednika Rusije Vladimira Putina

“Mogao bih da zamislim da su teme koje su Svetom ocu drage, kao mir i očuvanje našeg zajedničkog doma, izgledne da budu agenda diskusije”, izjavio je Radio Vatikanu Paolo Pezi, katolički nadbiskup Moskve, preneo je nemački Dojče vele. Pezi je odbacio kao mogućno da Putin pozove papu u Rusiju “bez podrške Ruske pravoslavne crkve”.

Troje, od svako četvoro Rusa, ne bi imalo ništa protiv takve posete, ali o tome se raspravlja još od vremena Borisa Jeljcina, i još bez crkvene potvrdne odluke. Zapelo je u crkvenom dijalogu Vatikana i Moskve.

U osvrtu na susret s papom, šef Rusije nazvao je “saglasnim” pozicije Rusije i Vatikana “o zaštiti tradicionalnih vrednosti i podsticanju među-religijskog i među-civilizacijskog dijaloga”, prenela je moskovska Rasijskaja gazeta.

“Dotaknute su teme zaštite hrišćanskog stanovništva Bliskog istoka i humanitarne saradnje u Siriji”, citiran je Putin.

Služba Svete stolice objavila je da se dijalog u Vatikanu ticao “Sirije, Ukrajine i Venecuele”, da je osim toga dotaknuta tema ekologije, a takođe “i neka pitanja značajna za život Katoličke crkve u Rusiji”, prenela je RG.  

putin-itali-matarela-

Rim, 04.07.2019 - italijanski predsednik Serđo Matarela svečano je dočekao predsednika Rusije Vladimira Putina

Iz Vatikana u Rim

Prijem u Vatikanu poklopio se s Putinovom posetom Italiji, od svega jedan dan, ali u važnom trenutku.

Berlin i Pariz pokazali su minulih dana posebnu energičnost u kadrovskom jačanju i političkom identifikovanju Evrope. Čak i uz rizik produbljenog nesporazuma sa Evropljanima na istoku, u formaciji Višegrad oko Poljske.

Usaglašavanje predsednika Emanuela Makrona i kancelara Angele Merkel u stavu da Ursula fon der Lejen, Nemica, dosadašnji šef resora odbrane, dođe na čelo Evropske komisije, a ne Holanđanin Frans Timermans, ukazuje na taj proces.

Evropa, kao što je Angela Merkel pozivala, počinje da uči da sebe usmerava sopstvenim putem, manje zavisnim od SAD. To “novo” izraženo je i tendencijom obnove odnosa sa Rusijom. U kojoj meri – pokazaće naredni događaji.

Putin je u tom političkom trenutku u Italiji, kod jednih od tradicionalnih prijatelja Rusije i saradnje sa Rusijom u Evropi.

putin-itali-konte-

Rim, 04.07.2019 - susret italijanskog premijera Šuzepea Kontea predsednika Rusije Vladimira Putina

Šef Rusije afirmiše argumente podobne da se potkrepi logičnost političkog povratka Moskve na kontinet. Tokom posete, makar i ovako kratke, šef Kremlja je “izrazio nadu da će se u punoj meri obnoviti odnosi sa Evropskom unijom” (Путин заявил о готовности восстановить полноформатные отношения с ЕС, rg.ru). Putin je “uočio” da Rim “radi u tom pravcu”.

“Zahvalni smo Italiji za njenu poziciju koja se svodi na to da je neophodno obnoviti pun format naših odnosa sa Evropskom unijom” , preneo je ruski Interfaks sa konferencije za štampu posle razgovora premijera Italije Đuzepa Kontea i gosta.

Premijer Konte, predložio je “sazdanje foruma za dijalog” Rusije i EU, koji bi “pomogao da se prevlada zategnutost u odnosima”.

Italija je obavezna zajednici oko Brisela i učestvuje u izglasavanju sankcija Rusiji – međutim, Rim jeste protiv sankcija i biće na strani inicijatora, kada buide došlo do toga da ih treba ukinuti, uveravali su domaćini gosta iz Rusije.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...