Tramp i Putin bez pomaka napred

Petar Popović

U Osaki, šefovi država SAD i Rusije identifikovali spisak preokupacija, pre svega kriznih i bezbednosnih, ali završili su susret uz odlaganje da se to reši kada bude bolje vreme
(Osaka, 28.06.2019 - bilateralni sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina na marginama samita G-20 u Osaki)

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin jesu za uspostavljanje boljih odnosa između dve sile, slažući se da je to “u zajedničkom interesu svake od njih i u interesu sveta”, saopštila je u petak ujutru Bela kuća, u prvoj reakciji posle razgovora lidera na margini samita G20 u Japanu, u Osaki, koji je potrajao jedan i po sat.

Grupa 20 je samit 19 nacija i Evropske unije koje su u formaciji najvećih ekonomija, i sve zajedno, predstavljaju 80 odsto svetske privrede.

Uz marginalizovane Ujedinjene nacije, G20 je sada forum gde se sreću lideri.

I Tramp i Putin sreli su se sa još po nekoliko drugih političkih vođa. Ključni su, razume se, susreti šefova SAD i Rusije s vođima Kine, Indije, Japana...

Susret prvih političkih ličnosti SAD i Rusije u Osaki je prvi takav, posle do sada jedinog iscrpnog pretresa stvari od dvojice šefova država jula 2018. u Helsinkiju – zbog Trampovih složenih unutar-američkih političkih okolnosti kod kuće, kada je reč o Rusiji.

osaka-g20-putin-si-

Osaka, 28.06.2019 - zajednički snimak učesnika Samita G-20 u Osaki: Shinzo Abe (desno), Si Jinping (levo), Vladimir Putin (u sredini), Angela Merkel (u drugom redu)

Odsustvo velikih ambicija

Tramp i Putin razmotrili su stanje bilateralnih odnosa Moskve i Vašingtona, saopštila je u petak Bela kuća (preneo je ruski Sputnjik).

“Predsednici su se saglasili da dve zemlje produže diskusiju o jednom modelu kontrole naoružanja za 21. vek, za koji je predsednik Tramp izjavio da treba da uključi Kinu”, rekla je Bela kuća.

Bela kuća je još izjavila da su “lideri diskutovali, takođe, o Iranu, Siriji, Venecueli i Ukrajini”.

Ministar Rusije Sergej Lavrov izjavio je posle razgovora da su se Putin i Tramp “fokusirali na pitanja strateške stabilnosti”.

Lideri su se takođe “dotakli pitanja kao što je sukob u Siriji i situacija u Ukrajini”, rekao je Lavrov preneo je Sputnjik.

U petak u podne, malo je podrobnosti o toku razgovora ili o nekom dogovoru. Postoji utisak da spektakli te vrste nisu ni očekivani. Ovaj susret lišen je atributa “istorijskog”.

osaka-g20-prot-s

Osaka, 28.06.2019 - demonstracije protiv održavanja Samita G-20 u Osaki

Nesigurno sve do Osake

Trebalo je da vođi Rusije i Amerike iskoriste priliku i, posle “otvaranja” američko-ruskog dijaloga u Helsinkiju, produže razgovor “pod krovom Argentine” na prethodnom samitu G20.

Otkazao je, međutim, Tramp, priteran pritiskom oponenata u Vašingtonu na predsednika da reaguje na rusko-ukrajinski incident kod Kerča.

Pred put u Osaki, gde je trebalo da sretne predsednika Rusije, Tramp nije više pominjao Kerč, “zapisala mu je recku” američka štampa, u onom njenom politički orijentisanom segmentu koji nije naklonjen inicijativi za rusko - američki susret.

Sam Kremlj, dugo nije bio načisto oko toga hoće li uopšte doći do sastanka prvih ličnosti u rusko-američkom državnom vrhu. Rusija, međutim, nije prestajala da ukazuje da bi jedan takav susret bio poželjan – pre svega zbog nagomilavanja izraženih nedoumica o sudbini ključnih sporazuma o kontroli i ograničavanju raketnog i nuklearnog oružja.

Otkazani sporazumi

Reč je o sporazumima iz vremena Gorbačova i Regana, potpisanih posle dugog studioznog proučavanja situacije od stručnih predstavnika obe strane, i Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država.

Ronald Regan nije bio “golub mira” već američki desničarski politički “jastreb”. Međutim, shvatio je rizik i besmisao dalje utrke u gomilanju arsenala i potpisao je papire sa ograničenjima u snazi i broju.

Džordž Buš mlađi, nije. Prvo što je učinio, Buš je precrtao zabranu razvoja protiv-raketnih raketa.

Osiono. Učinio je to u trenutku kada mu je Putin, koji je tek bio došao u Kremlj – ponudio svu pomoć Rusije u borbi protiv Al-kaide.

Ugovor START kojim je ograničen broj teških interkont-projektila, s mnogo nuklearnih “glava”, je ugovor sijamski blizanac sa onim o protiv raketnim projektilima.

Jedno je mač, drugo štit – samo zajedno procenjivani, obuhvataju balans moći uništenja, te i balans uzajamne pretnje uništenjem, koji su dve strane imale u vidu.

Treći ugovor u seriji, o zabrani raspoređivanja raketa srednjeg dometa, uklonio je Donald Tramp, pre nekoliko meseci.

I on bez poziva na razgovor sila potpisnica dokumenata.

Sporazum ali za 21 vek

Pred put u Japan, Tramp je nagovestio određenu dobru volju.

“Mi nemamo dobre odnose s Rusijom. I mi s Kinom nemamo dobre odnose. Vrlo je važno da to postignemo. To su moćne nacije, i mi smo vrlo moćna nacija... Ja želim da se složimo s Rusijom, i mislim da hoćemo. Ja želim da se složimo s Kinom, i mislim da ćemo (se složiti)”, izjavio je Donald Tramp, govoreći za Foks, preneo je ruski Sputnjik.

Intervjuisan je nekoliko dana pre puta u Osaku. Raspoloženje lidera pre povlačenja na “strogo pov.” dijalog bilo je javno prožeto optimizmom. Ili možda samo dobrom voljom!?

Eto, pitao ga je

Pre “nestanka” unutar prostorija, Putin i Tramp pojavili su se zajedno pred predstavnicima medija.

“Velika je čast biti s predsednikom Putinom”, počeo je Donald Tramp. “Njegovi predstavnici, moji predstavnici, imaju mnogo stvari za diskusiju, uključujući trgovinu i uključujući određeno razoružanje, malo protekcionizma možda... Očekujemo da ćemo dobro provesti vreme zajedno”, dodao je šef SAD.

Zvučalo je kao da se spremaju na zabavu, ali to je Tramp. Trgovac. Već je poznato da posle sličnih skoro poetičnih uvoda mogu slediti gorki obrti, kao s Kinom, ili Nemačkom. Uvek kada saldo ne sadrži neko “debelo plus” za Ameriku.

“Mi jedan drugog nismo videli još od sastanka u Helsinkiju”, dodao je pri pojavi u ovoj kratkoj manifestaciji dobrog raspoloženja Vladimir Putin. “Mada, naši timovi su radili zajedno, pružajući nam veliku mogućnost da produžimo dalje”, rekao je.

Bila je to laka konverzacija, pred povlačenje dvojice na, svakako,  sasvim drugačiji radni razgovor. Ali, pošto je reč o Rusiji, ona ni u petak ujutro, kao i uvek kada je prilika, nije mogla da prođe bez onog Trampu – da li će kod insistirati kod Putina “da se Rusija ne meša...”

“Dabome da hoću”, odgovorio je “intervjuisani” – i okrenuo se sagoviorniku:  “Molim Vas, nemojte se mešati u izbore!”, preneo je iz Osake Rojters.

U novinama na Zapadu koje su protiv Trampa, već u petak su se pojavili komentari, kako je ne-miljenik američkih demokrata, od američke ozbiljne stvari gestom načinio lakrdiju.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...