Američke sudije iz ekoloških razloga stopiraju bušotine na škriljcima

M.L.

Bum eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca, pojačan dolaskom Trampa na vlast, sada je ugrožen
(foto, sudija Rudolf Kontreras presudio protiv bušotina na škriljcima)

Vašingtonski sudija Rudolf Kontreras (Rudolph Contreras) odlučio je krajem protekle sedmice, kako javlja AP, da zaustavi oko stotinu bušotina na škriljcima na federalnom zemljištu u državi Vajoming.

Američka vlada, kako je obrazložio, krši zakone o zaštiti sredine jer ne uzima u obzir štetne emisije CO2 do kojih dolazi spaljivanjem nafte i gasa.

SAD eksplotacijom iz škriljaca poslednjih godina povećavaju svoju produkciju nafte i gasa. Posle dolaska na vlast Donalda Trampa naročito raste broj bušotina na federalnom zemljištu. Ako se nastavi aktuelni trend, SAD bi mogle 2024. da prestignu u izvozu nafte Saudijsku Arabiju koja sada izvozi oko devet miliona barela dnevno. Trenutno SAD izvoze oko trećinu toga.

Takav scenario podržava administracija Donalda Trampa politikom takozvanog “Enerdži first” (Energy First).

Sudija Kontreras, međutim, u duhu svog imena, kontrira i navodi da vlada dodeljivanjem dozvola za eksplotaciju nafte i gasa iz škriljčanih bušotina krši zakon jer ne uzima u obzir kumulativni uticaj spaljivanja fosilnih goriva na promenu klime.

Ovaj spor je iniciran još 2016. u vreme vladavine predsednika Baraka Obame, ali je konačna presuda doneta tek sada. Ovakva presuda Kontrerasa mogla bi da ima veliki značaj u sličnim procesima s obzirom na karakter anglosaksonskog prava u kome važnu ulogu imaju tzv sudski presedani.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...